Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ στην Βουλγαρία με τη συμμετοχή τόσο του δικού του δεξιού κόμματος GERB όσο και του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος «Ενωμένοι Πατριώτες».

Ads

Μάλιστα δυο από τους τρεις ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος εξασφάλισαν θέσεις αντιπροέδρων στη νέα κυβέρνηση που αποτελείται από έναν συνασπισμό χωρίς προηγούμενο, ο οποίος αναμένεται την Πέμπτη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Ο ένας από αυτούς, ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, θεωρείται ο πιο μετριοπαθής από τα ηγετικά στελέχη της άκρας δεξιάς και αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας. Ο δεύτερος ο  Βαλέρι Σιμεόνοφ, χωρίς χαρτοφυλάκιο, θα είναι υπεύθυνος για την οικονομική και δημογραφική πολιτική.

Στο υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται από 18 μέλη, το κόμμα Ενωμένοι Πατριώτες πήρε δύο ακόμα υπουργεία, το Περιβάλλοντος και της Οικονομίας.

Ads

Οι Ενωμένοι Πατριώτες τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και έχουν μετριάσει τη ρητορική τους κατά των Ρομά και της τουρκικής μειονότητας. Ωστόσο παραμένουν αντίθετοι στο θέμα των μεταναστών.

Οι εθνικιστική παράταξη αν και κατέλαβε την τρίτη θέση στις βουλγαρικές εκλογές, συμμετάσχει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση. Διασφαλίζει, ωστόσο στον Μπόικο Μπορίσοφ μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 122 βουλευτών σε σύνολο 240.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβέρνηση μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη του λαϊκιστικού σχηματισμού Volya, που έχει 12 έδρες αλλά και πιο περιστασιακά, στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL, με 26 έδρες.