Προσφυγή εναντίον του Brexit απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, κρίνοντας πως η νομοθεσία της επαρχίας δεν δύναται να περιορίσει τη δικαιοδοσία της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ads

Παράλληλα, απεφάνθη ότι το Ην. Βασίλειο δεν χρειάζεται τη συναίνεση του τοπικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. 

Το δικαστήριο έκρινε τέλος, ότι θα εφαρμόσει όποια απόφαση λάβει το ανώτατο δικαστήριο της Αγγλίας, το οποίο καλείται να εξετάσει παρόμοιες προσφυγές εναντίον του Brexit.

Σημειώνεται ότι οι προσφυγές αφορούν κυρίως, την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Ε.Ε., δίχως την πρότερη εντολή του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ads

Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί μία από τις συνολικά, τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαιρέτισε η βρετανική κυβέρνηση. 

«Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, που συναινεί ότι μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή το Άρθρο 50, όπως έχουμε σχεδιάσει», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. 

Την ίδια στιγμή, ο βορειοϊρλανδός προασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων Ρέιμοντ Μακ Κόρντ, που είχε προσπαθήσει να παρεμποδίσει με την προσφυγή του την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε πως θα εφεσιβάλλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

«Σήμερα υπήρξε μία οπισθοχώρηση, όμως θα προσφύγουμε στους δικαστές του Λονδίνου. Πιστεύω πως αυτό που κάνουμε είναι το σωστό. Το 56% του λαού αυτού του τόπου (της Βορείου Ιρλανδίας) ψήφισε υπέρ της παραμονής», τόνισε ο ίδιος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.