Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, αναφέρει πως την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro -working Group με αντικείμενο την Ελλάδα.

Ads

Συνήθως η σύγκληση Euro-working Group γίνεται για να προετοιμαστεί η συνεδρίαση ενός Eurogroup και αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για ένα προάγγελο έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.  Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, συνεδρίασε η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, σχολίασε πως «βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία». «Οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς ολοκλήρωση», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Le Monde. Aισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Ιουνίου εμφανίστηκε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, αναφέρουν πως η κατεύθυνση που δίνεται προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group είναι το κλείσιμο όλων των ανοιχτών ζητημάτων όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς ωστόσο να γίνουν υποχωρήσεις από τις «κόκκινες» γραμμές.

Στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, εν όψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία.

Ads

Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολουθεί της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης. Κατά τις ίδιες πηγές, συζητούνται τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.
Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι συζητούνται επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας, το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ’ επέκταση του χρέους, το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.