Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ζητά την αποπομπή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του στα «Lux Leaks», το σκάνδαλο φοροαποφυγής με τις μυστικές συμφωνίες πολυεθνικών στο Λουξεμβούργο. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν εμπλέκεται καθώς την περίοδο των μυστικών συμφωνιών ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Ads

«Ο Γιούνκερ ήταν Πρωθυπουργός επί δύο δεκαετίες μιας χώρας, που με πληθυσμό το 1/17 του Λονδίνου, κατάφερε να αναπτυχθεί σαν φορολογικός παράδεισος των 340 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο με κεφάλαια 3 τρισ. ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας πως το Λουξεμβούργο κατάφερε μέσω αυτών των συμφωνιών, που το μετέτρεψαν στη «νεραϊδοχώρα» της φοροαποφυγής, να γίνει πλουσιότερη χώρα από το Κατάρ.

«Ο Γιούνκερ θα μπορούσε κανείς να πει, έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έχει εντολή να υπηρετήσει», αναφέρει το πρακτορείο και προσθέτει: «Ήταν πάντα μια κακή επιλογή για τη δουλειά, πλέον έχει γίνει σαφές πόσο κακή απόφαση ήταν αυτός ο διορισμός».

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του εκπροσώπου του, δήλωσε πως «θα επιλέξει ο ίδιος πότε θα μιλήσει» για την υπόθεση. «Δεν έχω μιλήσει με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκεκριμένα για αυτήν την έρευνα, όμως ξέρω ότι έχω λάβει τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσουμε γρήγορα έναν νέο κόσμο δημοσιονομικής διαφάνειας», σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. 

Ads

Δείτε το βίντεο που εξηγεί σε τρία λεπτά τα LuxLeaks (Πατήστε πάνω στην εικόνα)