Αμετάβλητο αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι ήταν ομόφωνη η δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας να περιμένουν έναν ακόμη μήνα πριν πάρουν μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, μακρά εκτιμάται η περίοδος χαμηλού πληθωρισμού.

Ads

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι,  για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, με τους δείκτες τιμών να αρχίσουν να αυξάνονται από το 2014. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με το στόχο για διατήρηση του κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

Επίσης,  ο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.ενώ δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε αν απαιτηθεί να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.  Η δέσμευση αυτή βασίζεται στις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της ευρείας αδυναμία της οικονομίας, το υψηλό ποσοστό μη χρησιμοποιούμενων παραγωγικών δυνατοτήτων και την υποτονική κυκλοφορία χρήματος και δημιουργία πίστωσης, όπως ανέφερε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση και αντισυμβατικών μέσων στο πλαίσιο της εντολής που έχει, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους από μια πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τη διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Ιουνίου, όπως δήλωσε ο Ντραγκι.

Ads

Αναφορικά με την οικονομία, ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι πρόσφατοι επιμέρους δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η συνεχιζόμενη μέτρια ανάκαμψη συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 και στις αρχές του δεύτερου τριμήνου. Η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, αν και οι αγορές εργασίας έχουν σταθεροποιηθεί και ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη ζώνη του ευρώ και, συνολικά, η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πρόοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, σημειώνοντας ότι οι τρεις χώρες ακολούθησαν επίπονα προγράμματα, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική. Όπως είπε, ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΕΚΤ δεν θα ανακοινωθούν μέτρα για τη «νέα εποχή» της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης.