Τις τελευταίες εικόνες του 22χρονου τζιχαντιστή, Σαλμάν Αμπέντι, o oποίος σκόρπισε τον θάνατο στο Μάντσεστερ την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, έδωσε στην δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία.

Ads

Οι φωτογραφίες είναι από τις κάμερες ασφαλείας, από τον ανελκυστήρα που οδηγεί στα εκδοτήρια, ελάχιστα λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά και αιματοκυλίσει τον συναυλιακό χώρο του Manchester Arena μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε και δείχνουν τον Αμπέντι να φορά γυαλιά, ένα μαύρο φουσκωτό τζάκετ, καπέλο, τζιν παντελόνι, αθλητικά παπούτσια και να κρατάει το σακίδιο όπου μέσα είχε τοποθετήσει την αυτοσχέδια βόμβα με τα καρφιά.

image

image

Ads

Οι αρχές κάνουν έκκληση προς το κοινό να καταθέσει περισσότερες πληροφορίες για τον δράστη, αναγνωρίζοντας τον από τις φωτογραφίες αυτές.

Παράλληλα το Sky News πρόβαλε ένα βίντεο με τον Αμπεντί να βγάζει τα σκουπίδια του έξω από το σπίτι του στο Μάντσεστερ, λίγες ημέρες πριν τη βομβιστική επίθεση. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα προς αλίευση πληροφοριών, καθώς ακόμη αναζητούνται πιθανοί συνεργοί του και οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι ίσως ο Αμπέντι πρόλαβε να κατασκευάσει και δεύτερη βόμβα που ενδεχομένως να βρίσκεται στα χέρια συνεργών του.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, ο 22χρονος κατασκεύασε τη βόμβα, μετά από την εκπαίδευσή του στη Λιβύη, απ’ όπου επέστρεψε στο Μάντσεστερ αφού πέρασε από την Κωνσταντινούπολη και το Ντίσελντορφ. Φέρεται να έκανε τη μίξη των εκρηκτικών υλών στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο και την τελική συναρμολόγηση της βόμβας σε διαμέρισμα που είχε ενοικιάσει στο κεντρικό Μάντσεστερ λίγες ώρες πριν από την επίθεση του.

Σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας του στις αρχές της Λιβύης όπου ζει, ο γιος της της είχε τηλεφωνήσει λίγο πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα ζητώντας της να τον συγχωρέσει.