Έξαλλος με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αιτία είναι η Ελλάδα. Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών προχωρά σε επαίνους και θετικά σχόλια προς τη χώρα προκρίνοντας μια στάση αλληλεγγύης, ο Σόιμπλε, αναμασά τα περί Grexit, και επιτίθεται στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάνοντας λόγο για «λάθος μηνύματα». 

Ads

Με φόντο την γερμανική εκλογική μάχη που έρχεται και με δεδομένο ότι το κόμμα του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – με τον Σουλτς πλέον στο τιμόνι – κοντράρει στα ίσα τους Χριστιανοδημοκράτες των Μέρκελ και Σόιμπλε, ο τελευταίος εξαπέλυσε σήμερα επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις δηλώσεις του ότι η Γερμανία θα πρέπει να παρέχει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. 

«Στην επόμενη συζήτηση για τα οικονομικά της Ευρώπης θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ‘εξωφρενικό’ – να σηματοδοτήσουμε την προθυμία για μεγαλύτερη πληρωμή», έγραψε στο twitter, ενώ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα αναγνώρισε τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας. 

Ads

Απαντώντας ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η πρόταση του Γκάμπριελ να δώσει στην ΕΕ και την Ελλάδα περισσότερα χρήματα «κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση» και πως έστειλε λάθος μήνυμα. 

«Ενοχλήθηκα που κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Γκάμπριελ έδωσε στους Έλληνες αυτό το μήνυμα» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν βοηθά τους Έλληνες, «αλλά μάλλον καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις». 

Ο Σόιμπλε τόνισε στην συνέχεια πως το να δώσει η Γερμανία περισσότερα χρήματα στην ΕΕ, δεν θα λύσει το πρόβλημα και θα δώσει λάθος κίνητρο στις χώρες. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, δεν ήταν τα χρήματα, αλλά η σωστή χρήση τους. 

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ο Σόιμπλε κινήθηκε στη συνήθη γραμμή του: «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνο εάν έχει ανταγωνιστική οικονομία».

Κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να πραγματοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο γι’ αυτό. «Αν ο χρόνος όμως δε αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε κινείται σε λάθος δρόμο», πρόσθεσε.