Το Βερολίνο είναι μία πόλη γεμάτη mural, τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων, αλλά αυτή που απεικονίζει έναν πρόσφυγα να αιμορραγεί και ακριβώς δίπλα, ένα σώμα γυμνό, δεμένο με χειροπέδες στον κορμό ενός δέντρου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ads

Το mural, που βρίσκεται σε γειτονιά της συνοικίας Tegal του Βερολίνου, δείχνει ένα κορίτσι πρόσφυγα με λευκό νυχτικό που στάζει αίμα.

Η σκηνή συνεχίζεται σε ένα χιονισμένο δάσος, όπου ένας άνθρωπος γυμνός βρίσκεται δεμένος με χειροπέδες στον κορμό ενός δέντρου. Τα σώμα έχουν διαπεράσει βέλη.

Η τοιχογραφία φέρει την υπογραφή του Ισπανού καλλιτέχνη Borondo και έχει θέμα την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης Gewobag Housing Association, η οποία έκανε την ανάθεση του έργου.

Ads

Παρά το γεγονός ότι, η τοιχογραφία μπορεί να φαίνεται σκληρή, βάναυση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι μαζί και τον πόνο δείχνει την αισιοδοξία. 

image

Η συγκυρία: Το mural -μέρος μιας σειράς έργων με τίτλο Artpark Tegel- δημιουργήθηκε ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή προσφυγικού καταλύματος στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι, σε μία δημιουργική πόλη όπως το Βερολίνο είναι σύνηθες η τέχνη να συνομιλεί με την πολιτική, η τοιχογραφία έχει προκαλέσει τόσο σφοδρό κύμα αντιδράσεων, ώστε κάτοικοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν υπογραφές για να αφαιρεθεί.

«Είναι μία πολύ πολύ τρομακτική εικόνα» λέει η μητέρα ενός 5χρονου αγοριού που πηγαίνει στο γειτονικό νηπιαγωγείο.

Κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι, η εικόνα αυτή μπορεί να ξυπνήσει οδυνηρές αναμνήσεις σε όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

Άλλοι πάλι, είπαν ότι αρκετοί άνθρωποι αυτοκτόνησαν πέφτοντας από κτίρια που βρίσκονται δίπλα δίπλα σε αυτά που έχουν mural.