Μετά τις απειλές σε Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που είχαν ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το γερμανικό ΥΠΕΞ τους συνέστησε, σύμφωνα με το Spiegel, να αποφύγουν ταξίδια στην Άγκυρα επειδή το Βερολίνο «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους». 

Ads

Η ομάδα βουλευτών τουρκικής καταγωγής είχε βρεθεί συγκεκριμένα στο στόχαστρο Τούρκων αξιωματούχων, και πρωτίστως του ίδιου του προέδρου Ερντογάν.

Οι απειλές που είχαν δεχθεί προσωπικά βουλευτές είχαν γίνει αντικείμενο συζήτησης στη γερμανική Βουλή την Παρασκευή, με τον πρόεδρο του Μπούντεσταγκ να καθιστά «ηθικά υπεύθυνους» τους Τούρκους αξιωματούχους επειδή τους είχαν στοχοποιήσει.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει πως οι Γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις και τους κατηγόρησε ότι είναι τρομοκράτες και έχουν «μολυσμένο αίμα».

Ads

Ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, ο Τζεμ Εζντεμίρ, που είχε ασκήσει πιέσεις για να εγκριθεί το ψήφισμα, δέχτηκε απειλές για τη ζωή του.

Σύμφωνα με το Spiegel, το υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των βουλευτών. «Είναι αδιανόητο να ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί προς το παρόν» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Αϊντάν Εζογκούζ, Γερμανός Επιτετραμμένος Eνσωμάτωσης.

Άλλοι βουλευτές τουρκικής καταγωγής ακύρωσαν τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στην Τουρκία, ανέφερε το Spiegel. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

* Στη φωτογραφία: Διαμαρτυρία έξω από την Γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα εναντίον των Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.