Επιμένει το γερμανικό υπόυργείο Οικονομικών ότι «δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος», μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που προκάλεσε δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Bundesbank εκτιμά πως θα υπάρξει ανάγκη επιπλέον δανεισμού προς την Ελλάδα το αργότερο το 2014.  Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν αναγκαία. Παράλληλα, πολιτικοί στη Γερμανία προχωρούν σε ένα μπαράζ δηλώσεων στον Τύπο για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους 

Ads

Διαβάστε σχετικά:
Bundesbank: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δανειακή στήριξη
Γερμανία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Μέρκελ ότι είπε ψέμματα για την Ελλάδα
 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου τονίζει ότι μόλις πρόσφατα η τρόικα είχε εξετάσει εμπεριστατωμένα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια. «Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει λόγο συζήτησης για οποιαδήποτε προσαρμογή ή αλλαγή» δηλώνει, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως αυτό έχει συμφωνηθεί.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κότχαους, το Βερολίνο πιστεύει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι «δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις» σχετικά με το δημοσίευμα. Επιπλέον, ο Κότχαους δήλωσε ότι δεν έχει λάβει γνώση του εσωτερικού εγγράφου της Bundesbank.

Πάντως ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο, υποστήριξε την άποψη της κυβέρνησης της Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί πρόσθετη βοήθεια. «Η Ελλάδα κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», είπε ο Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος. «Θα ήθελα να έβλεπα τι θα συνέβαινε στη Γερμανία αν μας ζητούσαν να κάνουμε τόσες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας πως προς το παρόν η χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα «δεν είναι αναγκαία».
 
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε σε δύσκολη θέση μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel αναφορικά με το εσωτερικό έγγραφο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Στο έγγραφο αναφερόταν ότι η Τράπεζα εκφράζει τις «σοβαρές αμφιβολίες» της για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους μεταρρυθμιστικούς της στόχους, κάνοντας λόγο για «μετά βίας ικανοποιητική» επίδοση της Αθήνας και για «ασυνήθιστα υψηλούς» κινδύνους που πηγάζουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό. «Oι Ευρωπαίοι, πρέπει μέχρι τις αρχές του 2014 να αποφασίσουν για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα», σημειώνεται στο έγγραφο.
 
Μετά από την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την Γερμανίδα καγκελάριο ότι ψεύδεται εν όψει των εκλογών.
 
«Θα υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές», ανέφερε ο Κάρστεν Σνάιντερ, σοσιαλδημοκράτης, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού. «Αμφισβητώντας την ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, η καγκελάριος ψεύδεται στο λαό πριν από τις εκλογές» πρόσθεσε.
 
Παράλληλα με την αυτή την επιφανειακά εσωτερική πολιτική κόντρα επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους. «Όλοι μιλούν για κούρεμα, εκτός από το Βερολίνο» σχολιάζεται από το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι μπορεί να σημειώθηκε μια ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να αναπληρωθεί η καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης.
 
«Σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια», εκτιμά ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ.
 
«Φαίνεται ότι δεν ήταν και πολύ σωστοί οι υπολογισμοί της τρόικας, εάν αποδειχθεί ότι χρειάζονται και πάλι περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα», γράφει ο αναλυτής της Commerzbank Λουτς Κάρποβιτς.

Ads

Μπαράζ δηλώσεων περί “κουρέματος” 

«Δεν βλέπω καμία ανάγκη για ένα ακόμη κούρεμα», δήλωσε ο υποφήφιος των συγκυβερνούντων Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Ράινερ Μπρούντερλε σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Η ΕΚΤ και η τρόικα έχουν λάβει επαρκή μέτρα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Απευθύνω έκκληση, να αφήσουμε τους Έλληνες στα μέτρα λιτότητας. Λέμε συνεχώς ότι είμαστε αλληλέγγυοι, ότι παρέχουμε βοήθεια, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Ο αποδέκτης της αλληλεγγύης έχει την υποχρέωση να πράξει ότι είναι δυνατόν. Η αιτία της δεινής κατάστασης της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς επί δεκαετίες η κατανάλωση υπερέβαινε την παραγωγή. Ως εκ τούτου είμαι της άποψης ότι η πίεση πρέπει να διατηρηθεί. Οι πρώτες ευχάριστες ειδήσεις για επιτυχίες είναι ήδη εδώ. Δεν επαρκούν μεν αλλά τουλάχιστον είναι εδώ» πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ο γενικός γραμματέας του ίδιου κόμματος Πάτρικ Ντέρινγκ προειδοποίησε ότι δεν ωφελεί να περιγράφει κανείς με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα και δήλωσε ότι η συζήτηση περί κουρέματος, όπως και οι σχετικές εικασίες το 2012 δεν βοηθούν ούτε την Ελλάδα ούτε τη Γερμανία. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί και είναι εις θέση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ),Γκέρτα Χάσελφελντ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine Zeitungμε τίτλο «Η Αθήνα σημειώνει πρόοδο. Δεν είναι αναγκαίο ένα “κούρεμα”» δήλωσε ότι δεν είναι αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους και συμπλήρωσε ότι ήδη είναι ορατές οι πρώτες επιτυχίες στην Ελλάδα καθώς τα χρέη μειώνονται, οι εξαγωγές βελτιώνονται ενώ διαφαίνονται βήματα προόδου στον τουρισμό. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «ένα κούρεμα θα έδινε το εντελώς λάθος μήνυμα στις άλλες πληττόμενες από την κρίση χώρες. Και αυτό θα ήταν επικίνδυνο».

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του ευρωσκεπτιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Μπερντ Λούκε δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «μετά τις γερμανικές εκλογές θα έρθουν τα άσχημα νέα», εκτιμώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κήρυξης στάσης πληρωμών και σύντομα θα είναι αναγκαίο ένα ακόμη κούρεμα με επιβάρυνση των γερμανών φορολογούμενων. Και για την Πορτογαλία οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι δυσοίωνες, ενώ δεν διαφαίνεται βελτίωση στο μείζον πρόβλημα της νεανικής ανεργίας στην Ευρώπη.