Αμοιβή ύψους έως και 100.000 ευρώ προσφέρει το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα ίχνη και τη σύλληψη του Τυνήσιου που καταζητείται για την επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ads

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο ύποπτος είναι 24 ετών, έχει ύψος 1,78, βάρος 75 κιλά, μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια και ονομάζεται Ανις Αμρί.

Προειδοποιεί παράλληλα ότι μπορεί να είναι οπλισμένος και επικίνδυνος.

Πρόκειται για έναν 24χρονο Τυνήσιο, που είναι γνωστός στην αστυνομία για τις σχέσεις του με δίκτυα σαλαφιστών.

Ads

image

«Υπάρχει ένας νέος ύποπτος, αναζητούμε αυτόν τον ύποπτο» δήλωσε σε δημοσιογράφους από το Βερολίνο ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία καθώς επίσης και για τον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την Ευρώπη».

Μάλιστα, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα νοσοκομεία της πόλης, καθώς εικάζεται από τις αρχές πως ο δράστης της επίθεσης πιθανότατα έχει τραυματιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτόν τον άντρα ψάχνουν οι γερμανικές αρχές για την επίθεση στην αγορά

«Προφανώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που θεωρείται επικίνδυνο το οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν και το οποίο ανήκει σε ισλαμιστικά-σαλαφιστικά δίκτυα», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Η αστυνομία τον αναγνώρισε χάρη σε ένα δελτίο ταυτότητας που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού το οποίο σκότωσε 12 ανθρώπους προχθές το βράδυ σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, όπως μετέδωσαν νωρίτερα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

image

O υπήκοος Τυνησίας που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο βρισκόταν πριν την τραγωδία της Δευτέρας στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είπε σήμερα υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Ο ύποπτος ήταν γνωστός συνεργάτης μιας ομάδας ανδρών που συνελήφθη τον Νοέμβριο επειδή στρατολογούσε εθελοντές, οι οποίοι θα ταξίδευαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Μεταξύ αυτών των ανδρών ήταν και ο Ιρακινός Abu Walaa, ο οποίος θεωρείται το «Νούμερο 1» του ΙSIS στη Γερμανία, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραμάτιζε στην διάδοση του «μηνύματος» των τζιχαντιστών.

CNN: Είχε συλληφθεί τον Αύγουστο

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει ότι ο ύποπτος είχε συλληφθεί τον Αύγουστο από τις γερμανικές αρχές για πλαστά έγγραφα, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.

Ακόμη, αξιωματούχοι ανέφεραν στο CNN ότι ο ίδιος είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, καθώς αναζητούσε τρόπο ώστε να αποκτήσει όπλο.

Γιατί σταμάτησαν την παρακολούθηση του

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούσαν τον Άνις Άμρι για ένα διάστημα φέτος, προσπαθώντας να διαπιστώσουν εάν πράγματι σχεδίαζε να διαπράξει ληστεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά αυτόματων όπλων που ενδεχομένως θα χρησιμοποιούσε για να διαπράξει μια επίθεση μαζί με συνεργούς του, επιβεβαίωσε σήμερα στο Reuters δικαστική πηγή στο Βερολίνο.

Η πηγή, που επιβεβαιώνει την πληροφορία την οποία αποκάλυψε η Bild, επισήμανε ότι οι αρχές σταμάτησαν την παρακολούθηση του υπόπτου, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τις υποψίες τους.

Η Bild έγραψε ότι ο Άμρι παρακολουθείτο το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου.

Είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ο Τυνήσιος είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012 και φέρεται να είχε αναχωρήσει για την Γερμανία το 2015.

Έχει χρησιμοποιήσει, έως τώρα, τέσσερα με πέντε πλαστά ονοματεπώνυμα.

Την είδηση της παραμονής του στην Ιταλία, τα περασμένα χρόνια, επιβεβαιώνει και η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore.