Φορτηγό έπεσε με ταχύτητα σε πλήθος ανθρώπων που βρίσκονταν σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ads

Το Γερμανικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τρομοκρατική ενέργεια, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.

Η επίθεση διαπράχθηκε γύρω στις 7:30 μ.μ. (τοπική ώρα), κοντά στη λεωφόρο Κουρφούρστενταμ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου και ενώ η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο. 

Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές, σχεδόν τρεις ώρες μετά το γεγονός, παρέμειναν εξαιρετικά επιφυλακτικές, δηλώνοντας ότι δεν έχουν επισήμως καταλήξει ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. 

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

• Οι πρώτες φωτογραφίες μετά το μακελειό στο Βερολίνο

• Αμερικανικά ΜΜΕ: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

• Συγκρατημένο το Βερολίνο: Είτε ατύχημα, είτε επίθεση

• Μυστήριο με τον οδηγό του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στο Βερολίνο

Οι δράστες ήταν δύο

Ο οδηγός συνελήφθη, ενώ ο συνοδηγός είναι μεταξύ των νεκρών.

Το μαύρο φορτηγό που σκόρπισε τον θάνατο, συνεχίζοντας μέσα στο πλήθος για τουλάχιστον 50 μέτρα, με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα, έχει πολωνικές πινακίδες. 

«Πήγαινε με σβηστά τα φώτα…» δήλωσε ηλικιωμένος αυτόπτης μάρτυρας στη γερμανική Berliner MorgenPost, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, η τουρίστρια Σαμπρίνα Γκλινζ, από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι το φορτηγό κατευθύνθηκε προς την αρχή της αγοράς, εκεί που ήταν συγκεντρωμένος ο περισσότερος κόσμος και στη συνέχεια άρχισε να πέφτει πάνω στα περίπτερα. 

Τουλάχιστον 4 από τους τραυματίες είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση και υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. 

image

Η επίθεση παραπέμπει στο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο. 

image

image