Την επίτευξη συμφωνίας για το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA) ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο αμβλύνει τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί, σχετικά με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και του τρόπου επίλυσης των διμερών διαφορών.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Βαλονίας – γαλλόφωνη περιοχή στο νότιο Βέλγιο – είχε απορρίψει τη συμφωνία, στην οποία είχαν καταλήξει Ε.Ε. και Καναδάς, ισχυριζόμενο ότι είναι δυσμενής για τους αγρότες της Ευρώπης και ότι δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου δεν μπορούσε να προχωρήσει στην έγκριση της CETA δίχως τη συναίνεση των περιφερειών της χώρας, με αποτέλεσμα την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα, Συνόδου Ε.Ε. – Καναδά.

Ads

Κατόπιν ενός διήμερου συνεχών διαβουλεύσεων, Βαλονία και κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα τη «διάσωση» της συμφωνίας. 

Το κείμενο, στο οποίο κατέληξαν οι βελγικές πλευρές, θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση και από τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε.