Ο κύβος ερρίφθη. Το Βέλγιο δεν μπορεί να υπογράψει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, καθώς η τοπική κυβερνηση της Βαλονίας εμμένει στο «όχι». 

Ads

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλς Μισέλ, επικαλούμενος την έντονη αντίδραση της Βαλονίας ενημέρωσε σήμερα επίσημα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν υπογράφουμε τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς «να πούμε αν η CETA έχει πεθάνει» και δήλωσε ότι το Βέλγιο θα παραμείνει ανοιχτό στο διάλογο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν δώσει προθεσμία έως σήμερα, προκειμένου το Βέλγιο να ξεπεράσει την αντίθεση της γαλλόφωνης επαρχίας της Βαλονίας.

Ads

Η κυβέρνηση του Βελγίου είναι υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας, ωστόσο, χρειάζεται την συναίνεση των πέντε περιφερειακών Κοινοβουλίων της χώρας για να προχωρήσει. 

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βαλονίας, όμως, αποφάσισε να μη δώσει τη συναίνεσή της καθώς διαφωνεί κάθετα με την υπογραφή της CETA. 

Χθες ο επικεφαλής της βαλονικής κυβέρνησης του Βελγίου, Πολ Μανιέτ απέρριψε κάθε είδους «τελεσίγραφο» της ΕΕ προς το Βέλγιο.

«Το τελεσίγραφο δεν είναι συμβατό με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος» τόνισε ο Μανιέτ, χαρακτηριστικά. 

Η Σύνοδος της ΕΕ με τη συμμετοχή του Καναδά με στόχο της υπογραφή της συμφωνίας ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη. 

Η ΕΕ είχε γνωστοποιήσει ότι αν η απάντηση του Βελγίου ήταν αρνητική η Σύνοδος θα αναβαλλόταν.