Συμφωνία εντός των επόμενων ημερών στο Brussels Group βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει στη σημερινή συνεδρίαση να καταγραφεί η πρόοδος και να υπάρξει ένα θετικό μήνυμα ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως από την ΕΚΤ έχει αναφερθεί πως αν «υπάρχει στον ορίζοντα μια συμφωνία» τότε θα μπορούσε να εγκρίνει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. 

Ads

«Έχει βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Ελλάδας και θεσμών», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών», τόνισε. Όταν ρωτήθηκε τι αναμένει η Ελλάδα από την ΕΚΤ ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της». Παράλληλα ανέφερε πως «η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της». Σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως περιμένει μια καλή συνάντηση που θα ενδυναμώσει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγανγκ Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, σημείωσε πως υπάρχει «σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, σε σημαντικά θέματα», ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν και αποκλίσεις και σε αυτό το ζήτημα «καλούμαστε να ανταποκριθούμε».   Όπως είπε η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι καθοριστική, αλλά σημαντική. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, θα δοθεί ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις προθέσεις, τη βούληση και τη δέσμευση της ελληνικής κυβερνησης για συμφωνία. Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σήμερα αποφάσεις, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αποστάσεις σε ορισμένα θέματα, όπου θα πρέπει να σημειωθεί προσέγγιση.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και τις προοπτικές για την επόμενη εβδομάδα. «Η ουσία και η πολιτική βούληση πάνε μαζί και η θέληση πρέπει να είναι παρούσα για αν επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά», τόνισε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν το Eurogroup εξετάζει κάποιο plan B, ο Γερούν Ντάισελμπλουμε ήταν κατηγορηματικός: «το Εurogroup δεν εξετάζει κανένα plan B για την Ελλάδα».

Ads

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να βιαστούμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για βελτίωση των διαπραγματεύσεων από το άτυπο Eurogroup της Ρίγας και μετά, τόσο από άποψη ταχύτητας, όσο και από άποψη δέσμευσης των ελληνικών αρχών στην εξεύρεση λύσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να καλυφθούν, έως ότου συμφωνηθεί ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων. Υπενθύμισε επίσης ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει παραταθεί ως το τέλος του Ιουνίου και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Για πρόοδο μίλησε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς-Γιόργκ Σέλινγκ, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα μετά τη Ρίγα έχει μια καινούρια συνεργασία με τους θεσμούς, που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να αποσπάσει μια δήλωση από τους εταίρους που θα καταγράφει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Δυστυχώς στο θέμα της Ελλάδας δεν μπορούμε να περιμένουμε σήμερα κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι ευχάριστο γιατί δεν κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Θα πρέπει οι τρεις θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα. Όταν οι τρεις θεσμοί θα μας πουν πως έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα τότε θα αναλάβει το Eurogroup», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα είπε: «Αν η Ελλάδα πιστεύει πως θα πρέπει να κάνει ένα δημοψήφισμα ας το κάνει. Ίσως αυτό να είναι ένα καλό μέτρο για να αποφασίσει ο λαός».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει πάρει σαφή μηνύματα και οι Έλληνες θα πρέπει επιτέλους να είναι σαφείς και συγκεκριμένοι εάν θέλουν οικονομική βοήθεια». «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Εδώ και εβδομάδες περιμένουμε μια συγκεκριμένη πρόταση», τόνισε. Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε πως «αν θέλουν εάν δημοψήφισμα θα μπορούσαν να το κάνουν».