Ένας 36χρονος Βέλγος, ο οποίος είχε βγει από τη φυλακή με άδεια τη Δευτέρα, ήταν ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Λιέγη

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα βελγικά ΜΜΕ, ο δράστης- που σκότωσε δύο γυναίκες αστυνομικούς και έναν πολίτη και έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά- ήταν ο Μπενιαμίν Ερμάν. Είχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για ληστεία, επίθεση και εμπόριο ναρκωτικών. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε βγει από τη φυλακή με άδεια, για να προετοιμάσει την επανένταξή του στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση, παρότι είχε κριθεί ως πολύ βίαιος κρατούμενος.

Ο 36χρονος πλησίασε τις αστυνομικούς από πίσω, τις μαχαίρωσε πολλές φορές, πήρε ένα από τα όπλα τους, τις πυροβόλησε και τις σκότωσε με αυτά.

Το τρίτο θύμα ήταν ένας 22χρονος επιβάτης αυτοκινήτου εναντίον του οποίου άνοιξε πυρ ο ύποπτος.

Ads

Στη συνέχεια πήρε ως όμηρο μια καθαρίστρια, στην είσοδο σχολείου. Δύο άλλοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα πόδια κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τον Ερμάν, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά τους. Η όμηρος δεν τραυματίστηκε, ενώ το σχολείο εκκενώθηκε.

Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση από τις βελγικές αρχές. 

Επιπλέον, βελγικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ερμάν πιθανώς σκότωσε ένα ακόμη άτομο, πριν από την επίθεση, καθώς τον συνέδεσαν με δολοφονία άνδρα που βρέθηκε με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Οι αρχές γνώριζαν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί

Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου ήταν ενήμερες ότι ο δράστης της επίθεσης στη Λιέγη, είχε έρθει σε επαφή με ισλαμιστές ενώ βρισκόταν στη φυλακή και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ενώ εξέτιε ποινή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ο Μπενζαμέν Ερμάν φέρεται ότι «ριζοσπαστικοποιήθηκε από ένα πρόσωπο» με αποτέλεσμα το όνομά του να συμπεριληφθεί στην τράπεζα δεδομένων ακραίων ισλαμιστών που έχει συστήσει το Βέλγιο.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης, Κριστιάν Μποπέρ, ο στόχος του ήταν «σαφώς» να σκοτώσει αστυνομικούς. «Είναι σαφές ότι ο στόχος του δολοφόνου ήταν να επιτεθεί σε αστυνομικούς, να βλάψει τον θεσμό, το κράτος του Βελγίου», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Μολονότι έτρεξε να ταμπουρωθεί σε ένα σχολείο, δεν ήθελε να σκοτώσει μαθητές», διευκρίνισε.

Παρά το γεγονός ότι το Βέλγιο βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ανώτερος υπάλληλος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας είπε στο Associated Press ότι δεν υπάρχει λόγος να αυξήσει την προειδοποίηση για τρομοκρατική απειλή της χώρας.

Το RT έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που οι αστυνομικοί εξουδετερώνουν τον δράστη.