Ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Podemos στην Ισπανία, μετά την απόφαση του αυτονομιστικού κόμματος ERC της Καταλονίας να απόσχει από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Ads

Σοσιαλιστές και Podemos παρουσίασαν ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, με ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων της Ισπανίας και σημαντικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Θα το θέσουν σε ψηφοφορία στη Βουλή και η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 7 Ιανουαρίου. Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και μετά.

Το πρωί του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου, στις 11 τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδας), θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Στις 5 του μήνα θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία, η οποία είναι δεδομένο ότι θα αποτύχει και πρέπει να περάσουν 48 ώρες μέχρι την επόμενη.

Στις 7 Ιανουαρίου θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, αρκεί οι θετικές ψήφοι να είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Με την αποχή του ERC, οι ψήφοι των Σοσιαλιστών και των Podemos αρκούν για να εκλεγεί ο Πέδρο Σάντσεθ εκ νέου πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Ads

Η ηγεσία του ERC και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών συμφώνησαν οι Καταλανοί αυτονομιστές να απόσχουν και το πολιτικό γραφείο του κόμματος ενέκρινε τη συμφωνία, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή διαλόγου για την κρίση ανάμεσα στους αυτονομιστές της Βαρκελώνης και την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συμφωνία μεταξύ ERC και Σάντσεθ προβλέπει διάλογο μεταξύ της τοπικής και της κεντρικής κυβέρνησης, κλιμακίων των δύο πλευρών, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένη θεματολογία και «εγγυήσεις» ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές απέφυγαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία, διευκρίνισαν ωστόσο ότι θα γίνει μεγαλύτερος διάλογος, με τη συμμετοχή και των άλλων πολιτικών δυνάμεων επί του τελικού αποτελέσματος της συμφωνίας που θα προκύψει από αυτόν τον διάλογο.