Στις 8 το βράδυ της Τρίτης έληξε η προθεσμία που είχαν όσοι ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και την πρωθυπουργία της χώρας. Ο κάθε υποψήφιος έπρεπε μέχρι τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος, να έχει την δήλωση υποστήριξης τουλάχιστον 20 βουλευτών του κόμματος για να έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα για την εσωκομματική διαδικασία.

Ads

Τελικά, σύμφωνα με την «Επιτροπή 1922» του Συντηρητικού κόμματος, οι υποψήφιοι θα είναι οκτώ και η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη.

Οι υποψήφιοι στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον είναι η Κέμι Μπέιντενοχ, η Σουέλα Μπράβερμαν, ο Τζέρεμι Χαντ, η Πένι Μόρντοντ, ο Ρίσι Σουνάκ, ο Τομ Τούγκεντχατ, η Λιζ Τρας και ο Ναντίμ Ζαχάουι.
Ο Σάτζιντ Τζάβιντ και ο Ρίμαν Τσίστι, οι οποίοι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, αποσύρθηκαν τελικά από την κούρσα διαδοχής προτού ανακοινωθεί η τελική λίστα των υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Η εσωκομματική διαδικασία προβλέπει δύο φάσεις. Στην πρώτη οι βουλευτές του κόμματος με διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες θα καταλήξουν στους δύο επικρατέστερους. Το στάδιο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε και κλείνει το βρετανικό κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ads

Στην δεύτερη φάση θα κληθούν τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος με επιστολική ψήφο να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου αρχηγού τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα Τετάρτη (13/6) στις 3:30 ώρα Ελλάδος, θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών. Μέχρι τις 5:30 θα έχει ολοκληρωθεί και στις 7 θα έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όποιος υποψήφιος πάρει λιγότερους από 30 ψήφους θα αποκλειστεί.

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Πέμπτη (14/6) μεταξύ 1μμ και 3:30 ώρα Ελλάδος. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα αποκλειστεί από την κούρσα διαδοχής. Το ίδιο θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι να επικρατήσουν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.

Στην πεντάδα των επικρατέστερων φιγουράρουν ο πρώην υπουργός οικονομικών Ρίκι Σούνακ, που στηρίζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ και ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σαπς, που δεν θα καταθέσει τελικά υποψηφιότητα όπως αρχικά είχε δηλώσει. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, που φαίνεται να την στηρίζει η δεξιά πτέρυγα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών και παρασκηνιακά ακούγεται ότι έχει και την στήριξη του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν, που φαίνεται να στηρίζεται από την δεξιά πτέρυγα των Τόρις και βρίσκεται σχετικά ψηλά στις δημοσκοπήσεις.