Τη σύμπτωση απόψεων με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά θεμάτων επισημαίνει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ» την Τρίτη. 

Ads

Όπως αναφέρει, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες συμμερίζονται τον προβληματισμό εάν με περικοπές και λιτότητα μπορεί να επανέλθει ανάκαμψη, σημειώνοντας πως για νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται επενδύσεις, ενώ έχουν κοινή θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αυτών που συνιστούν κρατική περιουσία είναι ο λάθος δρόμος. Επίσης, ο κ. Φάιμαν διαπιστώνει σύμπτωση απόψεων με τον ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα κατά της φοροαπάτης και στο θέμα της φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας.

Υπονοώντας την περαιτέρω στάση και τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Αυστριακός καγκελάριος υπογραμμίζει ότι χρειάζεται μία προσέγγιση και από τις δύο πλευρές, μία διαδικασία για να πλησιάσουν μεταξύ τους, ωστόσο καμία χώρα της Ε.Ε. δεν χρειάζεται απρόσκλητες συμβουλές από έξω για το πού θα κάνει οικονομία, ενώ κανείς δεν πρέπει να απειλεί ότι θα αποπέμψει κάποιον. Αναφερόμενος στο θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, παρατηρεί ότι θα πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες, ωστόσο, εάν κάποιος έχει δυσκολίες μπορεί κανείς να τον στηρίξει και μία δυνατότητα θα ήταν η παράταση της διάρκειας των δανειακών συμβάσεων.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει λήξει το θέμα της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Φάιμαν εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό έχει λήξει οριστικά, συμπληρώνοντας: «οι Έλληνες έχουν ευθύνη, πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες, αλλά και η ΕΕ πρέπει να δώσει το χέρι». Για τον εάν θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, ο ίδιος σημειώνει πως χρειάζονται περισσότερα από μία αποσαφήνιση της πτυχής του χρέους και μία τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να τεθεί σε ευρύτερη βάση.

Ads