Σε κλοιό αμφισβήτησης βρίσκεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η παραμονή του καγκελαρία της Αυστρίας, μετά την έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη κατά του καγκελαρίου, για το κατά πόσο είπε ψέματα σε κοινοβουλευτική επιτροπή που διερεύνησε καταγγελίες διαφθοράς από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησής του.

Ads

Ο Κούρτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα απαλλαγεί. Εάν κατηγορηθεί και καταδικαστεί, ο 34χρονος καγκελάριος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέχρι και τρία χρόνια φυλάκισης.

Αν και η Αυστρία δεν είναι ξένη στα πολιτικά σκάνδαλα, κανένας καγκελάριος δεν αντιμετώπισε ποινική έρευνα. Στην Αυστρία, μάρτυρες που εμφανίζονται ενώπιον κοινοβουλευτικού δικαστηρίου αντιμετωπίζουν την ίδια νομική απαίτηση να πουν την αλήθεια όπως θα έκαναν στο δικαστήριο.

Ο Κουρτς δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ωστόσο εάν κατηγορηθεί -κάτι που οι νομικοί αναλυτές εκτιμούν ως πιθανό- θα του ασκηθούν σημαντικές πιέσεις για να αποχωρήσει από την καγκελαρία.

Ads

«Μια κόκκινη γραμμή θα έχει ξεπεραστεί εάν υπάρχει κατηγορητήριο εναντίον του καγκελάριου για ψευδορκία» δήλωσε η επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία ζήτησε την παραίτηση Κουρτς. «Ένας καγκελάριος που κατηγορείται στο δικαστήριο δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» σημείωσε.

Οι ειδήσεις για την έρευνα προκάλεσαν σοκ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ειδικά στη Γερμανία, όπου ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρείται από πολλούς ως πολιτικό αστέρι και πρότυπο για τους συντηρητικούς πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την Τρίτη του απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για την ελευθερία του Τύπου στην Αυστρία.

Η ποινική έρευνα εναντίον του Κουρτς, που περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφο 58 σελίδων που δημοσιεύθηκε από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, επικεντρώνεται στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να εγκαταστήσει έναν στενό σύμμαχο για τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου της χώρας, γνωστή ως ÖBAG. Η κυβέρνηση έχει σταθμεύσει μερίδια κρατικής αξίας συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στο ÖBAG.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard, οι συζητήσεις που αξιολογήθηκαν πρόσφατα από το κινητό τηλέφωνο του γενικού διευθυντή της Αυστριακής Εταιρείας Συμμετοχών Τόμας Σμιτ έδειξαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι τόσο ο Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο διευθυντής του γραφείου του Μπέρνχαρντ Μπονέλι συμμετείχαν περισσότερο από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό στην αναζήτηση στελεχών για το εποπτικό συμβούλιο της νεοσύστατης κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου.