Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ παραιτήθηκε την Τρίτη μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα (OVP), του οποίου ήταν επικεφαλής, για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση.

Ads

«Πρέπει να υπάρχει συνοχή στο κόμμα. Αν η συνοχή δεν υπάρχει πλέον, τότε έχει έρθει η στιγμή να παραδώσεις το τιμόνι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Οι επικριτές του στο OVP λένε πως ο Σπιντελέγκερ απέτυχε να προωθήσει, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τρόπους για τη μείωση των φόρων ώστε να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία.

Στη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από όλα τα αξιώματα, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε πως «η μείωση του όγκου του αυστριακού  δημόσιου χρέους που ανέρχεται στο 80% του ΑΕΠ πρέπει να έχει προτεραιότητα και η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να έλθει μόνον εφόσον το κράτος εξοικονομήσει τόσα ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ο αυστριακός δρόμος πρέπει να οδηγεί στο Βερολίνο και όχι στην Αθήνα». 

Ads

Μετά από αυτή τη σημερινή παραίτηση, το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε αναζήτηση του 17ου στη σειρά αρχηγού του μετά το 1945, με τον ίδιο το Μίχαελ Σπίντελεγκερ να έχει αναλάβει μόλις το Μάιο του 2011 την ηγεσία του, διαδεχόμενος τότε τον παραιτηθέντα για λόγους υγείας Γιόζεφ Πρελ.