Την παραίτησή του από τη θέση του αντικαγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ανακοίνωσε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ως συνέπεια των αποκαλύψεων για τις προεκλογικές συναλλαγές του με ρωσίδα επιχειρηματία.

Ads

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της προς το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Στράχε.

Εξαιρετικά θεωρείται πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίσημη δήλωση για το ζήτημα αργά το απόγευμα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.  Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το μεσημέρι στην ηλεκτρονική της έκδοση η αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Κουρτς, θέλει να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση και να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που αναλυτές τοποθετούν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ads

Ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να απορρίπτουν τη συνέχιση του συνασπισμού με μία αντικατάσταση του Στράχε στη θέση του αντικαγκελάριου από τον υπαρχηγό των Ελευθέρων και νυν υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ, καθώς η παραμονή αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα ήταν “καταστροφική” για την εικόνα της Αυστρίας στο εξωτερικό.

Οι φωνές στο Λαϊκό Κόμμα που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών γίνονται ολοένα και εντονότερες, αναφέρει η Kurier, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος που είπε ότι “η ιστορία έχει τελειώσει οριστικά”. Ωστόσο, όπως τονίζεται, υπάρχουν και άλλοι κομματικοί κύκλοι που υποστηρίζουν τη συνέχιση του συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πανηγυρίζουν από το μεσημέρι στην Πλατεία Ballhausplatz μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας στο κέντρο της Βιέννης, την παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, απαιτώντας ταυτόχρονα τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.