Την παραίτηση του από όλα τα πολιτικά αξιώματα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο 31χρονος Ούντο Λαντμπάουερ, κορυφαίο στέλεχος του συγκυβερνώντος στην Αυστρία – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος κατηγορούνταν για ανάμιξη σε σκάνδαλο ναζιστικού περιεχομένου, και του οποίου την παραίτηση είχε ζητήσει πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ads

Ο Λαντμπάουερ ήταν επικεφαλής των υποψηφίων των Ελευθέρων στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, στις οποίες αναδείχθηκαν τρίτο σε δύναμη κόμμα και ο ίδιος εξελέγη στην τοπική Βουλή ενώ επρόκειτο να συμμετάσχει ως μέλος στην τοπική κυβέρνηση.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, τόσο ως βουλευτής όσο και ως δημοτικός σύμβουλος που διατελούσε μέχρι τώρα στην πόλη Βίνερ Νόιστατ, νότια της Βιέννης, όπως επίσης και την προσωρινή παύση του ως στέλεχος των Ελευθέρων, ο Λαντμπάουερ διατεινόταν πως έλαβε την απόφαση αυτή για να προστατεύσει την οικογένεια του από την “πολεμική” των ΜΜΕ εναντίον του και την “πολιορκία” που υφίσταται η κατοικία του.

Ο Ούντο Λαντμπάουερ είναι στέλεχος και υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του παγγερμανιστικού εθνικιστικού συνδέσμου Germania στην πόλη Βίνερ Νόιστατ, ο οποίος είχε εκδώσει βιβλίο με ύμνους που έχουν περιεχόμενο καθαρά αντισημιτικό, ρατσιστικό και εγκωμιαστικό για τους ναζιστές και το Τρίτο Ράιχ.

Ads

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε καταδικάσει με κάθε σαφήνεια, ήδη το περασμένο Σάββατο, παραμονή των περιφερειακών εκλογών, την φερόμενη ανάμιξη του Λαντμπάουερ στο σκάνδαλο, ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτησή του.

Ήδη νωρίτερα, και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από το εβδομαδιαίο περιοδικό Falter, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν είχε έντονα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του Λαντμπάουερ ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου.

Ο Αυστριακός πρόεδρος είχε διερωτηθεί σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία για το “πού επιτέλους βρισκόμαστε, όταν γελοιοποιούνται οι μαζικές δολοφονίες στο Ολοκαύτωμα, όταν γελοιοποιείται η εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στους θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς”, ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο “οι κόκκινες γραμμές δεν αρχίζουν μόλις στο ποινικό δίκαιο”, κάτι που φέρεται να εκπροσωπεί ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τον Λαντμπάουερ είχε αποκλείσει με δηλώσεις της τόσο πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας όσο και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, η επανεκλεγείσα κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας και αρχηγός εκεί του Λαϊκού Κόμματος, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Την παραίτηση Λαντμπάουερ χαιρέτισε ο καγκελάριος Κουρτς, τονίζοντας πως αναγνωρίζει την απόφαση του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και του Κόμματος των Ελευθέρων και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για το σκάνδαλο για να τιμωρηθούν οι ένοχοι με την «πλήρη σκληρότητα του Νόμου περί απαγόρευσης ναζιστικών δραστηριοτήτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ