Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας με τη συμμετοχή της άκρας δεξιάς και επικεφαλής τον 31χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς, καθιστώντας πλέον την Αυστρία ως το μόνο δυτικοευρωπαϊκό κράτος με κυβέρνηση που περιλαμβάνει στους κόλπους μια αντι-μεταναστευτική, ακροδεξιά δύναμη.

Ads

Έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, το FPÖ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, απέσπασε τα πολύ σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας και τη θέση του αντικαγκελαρίου για τον ηγέτη του, τον 48χρονο Στράχε.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία προκαλούν ανησυχίες εκτιμά η ιστοσελίδα Politico, παρά τις φιλοευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εταίρων.

«Έχουμε δύο κόμματα που σχηματίζουν εδώ ένα συνασπισμό που θέλουν να βοηθήσουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και μελλοντικός Καγκελάριος, παρουσιάζοντας τη νέα κυβέρνηση το Σάββατο. Και αυτό ακριβώς, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι αυτό που ανησυχεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Δεν είναι ποτέ καλή είδηση, όταν η άκρα δεξιά συμμετέχει σε μία κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντρο Γκόζι, ιταλός υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ads

Στον ίδιο τόνο και ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί  έγραψε στο Twitter ότι «οι δημοκράτες που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί έναντι του συνασπισμού που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Αυστρία». «Η κατάσταση είναι αναμφίβολα διαφορετική από το 2000. Όμως , η παρουσία της άκρας δεξιάς στην εξουσία δεν είναι ποτέ ανώδυνη», σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη «για συνεργασία στενή και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με την φίλη χώρα Αυστρία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία.

«Έχουμε μια αυστριακή κυβέρνηση η οποία ορκίστηκε και τώρα θα ξεκινήσουμε την συνεργασία μας», απάντησε ο Στ. Ζάιμπερτ σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με την συμμετοχή του κόμματος FPÖ στην κυβέρνηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι η διάθεση του Βερολίνου να συνεργαστεί με την αυστριακή κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι «ισχύει πάντα στην βάση των αξιών που ισχύουν στην Ευρώπη και τις οποίες κι εμείς έχουμε ως θεμέλιο της δικής μας πολιτικής ζωής».

«Θα είμαστε αξιόπιστοι εταίροι της ΕΕ»

Η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών ανακοίνωσε ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος σε μια ΕΕ, την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.

«Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρουν τα κόμματα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Το σίγουρο μέχρι τώρα είναι πως ανοίγουν οι πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (OVP) της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και κυρίως πως επιστρέφει η ακροδεξιά στην εξουσία.

image

Ο καγκελάριος πλέον Κουρτς έγινε υφυπουργός των συντηρητικών στα 23 του χρόνια, στα 27 του ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης και αναδείχτηκε νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου με την υπόσχεση να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς δεκαετιών.

Ο αντικαγκελάριος, Χαϊντς – Κρίστιαν Στράχε (FPO) από την άλλη, ο 48χρονος πρώην οδοντοτεχνίτης είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής κόμματος στην Αυστρία και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση. Εχει ζητήσει «μηδενική μετανάστευση» και θέλει να απαγορεύσει το πολιτικό ισλάμ.

Η Φάικα Ελ-Ναγκάσι των Πρασίνων εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία της για τα πρόσωπα που πρόκειται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις. Αναφέρεται στους υπουργούς του FPÖ που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας να βρίσκονται στα χέρια των ακροδεξιών.

Ποιο είναι το Κόμμα της Ελευθερίας

Το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (Freiheitliche Partei Österreichs) είναι ένα από τα μακροβιότερα Ευρωπαϊκά κόμματα της ακροδεξιάς. Ιδρύθηκε το 1956 από πρώην ναζί, όμως τονίζει ότι έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν και ότι έχει διαγράψει επανειλημμένα στο παρελθόν στελέχη του που κατηγορήθηκαν ότι μίλησαν θετικά για τον ναζισμό.

Aπόγονος του κόμματος (Verband der Unabhangigen) που ιδρύθηκε το 1949 από δύο πρώην κατάδικους, ναζί, και προοριζόταν να γίνει η εναλλακτική, απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας. Μέσα σε μια πενταετία προέκυψε το FPÖ. Παρά τις σχέσεις που είχε με ναζί και αξιωματικούς (ο πρώτος αρχηγός του κόμματος ήταν πρώην υπουργός της ναζιστικής Αυστρίας), το Κόμμα της Ελευθερίας δεν απευθυνόταν μόνο σε ναζί και εθνικιστές, αλλά σε ολόκληρη τη δεξιά και όσους ασπάζονταν την ιδέα του Πανγερμανισμού (όλοι οι γερμανόφωνοι πληθυσμοί σε ένα κράτος). Μια άκρα δεξιά που ελάχιστα απείχε από το ναζιστικό κόμμα όπως αυτό διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1920 στη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

image

Το Κόμμα της Ελευθερίας«απογειώθηκε» από τον Γιεργκ Χάιντερ και μετά το 1986 μετείχε σε δύο διαδοχικές κυβερνήσεις των Χριστιανοδημοκρατών – από το 2000 ως τις αρχές του 2007. Έγινε διαβόητο διεθνώς τη δεκαετία του 1990 για την ξενοφοβία του και την απροθυμία του να καταδικάσει το ναζιστικό παρελθόν της Αυστρίας.

Στις εκλογές του 1999, το κόμμα σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμά του, αφού συγκέντρωσε το 26,9% των ψήφων, ξεπερνώντας έτσι το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό οδήγησε το τελευταίο στην δημιουργία κυβέρνησης με το Κόμμα Ελευθερίας, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Αυστρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρούσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «νομιμοποιούσε την ακροδεξιά στην Ευρώπη», ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονταν στην Βιέννη επί σειρά εβδομάδων.

Το Κόμμα Ελευθερίας προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του στο 10%. Τα δύο κόμματα συνέχισαν την κυβέρνηση συνεργασίας και μετά τις εκλογές, το οποίο όμως οδήγησε σε ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματος, πράγμα που οδήγησε στην αποχώρηση του Χάιντερ και άλλων από το κόμμα και την δημιουργία της Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας (Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ), που αντικατέστησε το Κόμμα Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα. Από τότε, αρχηγός του κόμματος είναι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η εκλογική του δύναμη αυξήθηκε.

Ο Καρλ Χάιντς Στράχε (Karl Heinz Strache) γεννήθηκε στην Βιέννη στις 12 Ιουνίου του 1969 και είναι Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας από τον Απρίλιο του 2005. Έχει σπουδάσει οδοντοτεχνίτης και διατηρούσε εργαστήριο από το 1993 μέχρι και το 2000. Θεωρείται μια σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ.

image

Κορύφωση της υποδαύλισης μίσους εναντίον πολιτικών αποτέλεσαν οι απειλές των οπαδών του Κόμματος των Ελευθέρων το 2016, όταν σε σχόλιά τους στην προσωπική σελίδα του Στράχε στο Facebook, έκαναν λόγο για δολοφονία του νέου καγκελαρίου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Στο σήμερα τώρα και με αφορμή την προσφυγική κρίση, η κυβέρνηση της Αυστρίας έσπειρε τον πανικό στην αυστριακή κοινωνία. Κάλεσε τον στρατό να φυλάξει τα σύνορα και σήκωσε φράχτες για να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων. Φυσικά, μ’ αυτή τη διασπορά φόβου και ρατσισμού από τα ΜΜΕ, το ακροδεξιό FPÖ ανέβαινε στις δημοσκοπήσεις. Ως αντίδραση σ’ αυτό ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPÖ) και του Λαϊκού κόμματος (ÖVP), αύξησε τα αντιπροσφυγικά μέτρα για να πάρει πίσω τις ψήφους που έχανε από το ακροδεξιό FPÖ. Το αποτέλεσμα ήταν το FPÖ να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και με μεγάλη διαφορά (περίπου 15%) από τον υποψήφιο με το κόμμα των Πρασίνων (VdB), ενώ οι υποψήφιοι των κυβερνώντων κομμάτων, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί, καταποντίστηκαν συγκεντρώνοντας γύρω στο 11% των ψήφων.

Μεταξύ άλλων, ο Καρλ Χάιντς Στράχε ζήτησε τη μεταφορά της αυστριακής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Επίσης υποστήριξε τη διακοπή βοήθειας προς την Ελλάδα. «Είναι μάταιη κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα», υποστηρίζει και ζητά να διακοπεί κάθε μορφή ενίσχυσης προς τη χώρα. Δήλωσε ακόμη ότι δεν είναι ρατσιστής, αφού τρώει κεμπάπ και κάλεσε τους Τούρκους να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Γενικότερα η επιστροφή στην εξουσία του FPÖ δίνει ώθηση στις συμμάχους του ευρωπαϊκές εθνικιστικές δυνάμεις, έπειτα από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τα ανεβασμένα εκλογικά σκορ της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά πανηγυρίζει

Οι ηγέτες των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, χαιρέτισαν το «ιστορικό γεγονός» στην Αυστρία, όπου ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα είναι ο επόμενος αντικαγκελάριος, στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα (VPO).

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των κομμάτων που είναι ενταγμένα στην πολιτική ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν στην Πράγα για το συνέδριο «Για μια Ευρώπη των κυρίαρχων κρατών», στο πλαίσιο του οποίου συζητούν τη μεταξύ τους συνεργασία.

«Δεν μπορούμε παρά να χειροκροτήσουμε για άλλη μια φορά σήμερα, αφού ένα κόμμα μέλος της ομάδας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πήραν τόσο σοβαρά που είχε την ευκαιρία να μετέχει στην κυβέρνηση», είπε στους δημοσιογράφους ο Βίλντερς, ο αρχηγός του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία.

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα «πραγματικά ιστορικό γεγονός». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες η αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνεται».

image

«Πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές μπορούν να ανατρέψουν πραγματικά τα πολιτικά δεδομένα στην Ευρώπη και ακόμη και να επιτρέψουν σε εκείνους που διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι οι υπερασπιστές της Ευρώπης των εθνών και των ελευθεριών να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο», εκτίμησε η Λεπέν.

Η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στο συνέδριο αυτό ήταν περιορισμένη. Οι δημοσιογράφοι επιτράπηκε να είναι παρόντες μόνο στη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τους οργανωτές, εκτός από τη Λεπέν και τον Βίλντερς μετέχουν στο συνέδριο εκπρόσωποι της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, του FPO και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Το συνέδριο αυτό οργανώνεται δύο μήνες αφότου το ακροδεξιό τσεχικό κόμμα SPD (Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία) του ιαπωνικής καταγωγής επιχειρηματία Τομίο Οκαμούρα, απέσπασε ποσοστό 10% στις βουλευτικές εκλογές, χάρη κυρίως στην αντιισλαμική και αντιευρωπαϊκή ρητορική του. Το SPD, που στηρίχθηκε ανοιχτά από τη Λεπέν, εξέλεξε 22 βουλευτές στο 200μελές κοινοβούλιο της Τσεχίας.

image

Με διαδηλώσεις «υποδέχεται» η Βιέννη την νέα κυβέρνηση: «Έξω οι ναζί»

Η νέα κυβέρνηση διχάζει τα πνεύματα πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντά της και οι προοδευτικοί πολίτες άρχισαν ήδη να βγαίνουν στους δρόμους. Η ορκωμοσία της αυστριακής κυβέρνησης και του Σεμπάστιαν Κουρτς, έγινε, έχοντας «απέναντι» τις πρώτες διαδηλώσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη κατά της συμμετοχής του FPÖ στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας. Διάφορες πορείες, που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση αριστερών ομάδων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατευθύνθηκαν προς τη συνοικία όπου βρίσκονται τα υπουργεία και το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 13 νέων μελών της κυβέρνησης (εκ των οποίων τα έξι ανήκουν στο FPÖ).

Την ώρα που ο ηλικίας 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς ορκιζόταν νέος καγκελάριος της Αυστρίας απ’ έξω έπεφταν τομάτες και αυγά. Η αστυνομία είχε λάβει εγκαίρως τα μέτρα της παρατάσσοντας 1.500 αστυνομικούς και εκτοξευτήρες νερού. Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιά σε κάποιο σημείο της πλατείας και εκτόξευσαν κροτίδες.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, ήταν περικυκλωμένοι από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία οδήγησε την πορεία στην πλατεία των Ηρώων, όπου το 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ εκφώνησε την ομιλία στην οποία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.

Πίσω από πανό που έγραφαν: «Έξω οι ναζί», «Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι», «Θάνατος στον φασισμό», οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου που άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες συμφωνίες του μελλοντικού συνασπισμού, η ηρεμία που επικρατούσε μέχρι τότε διαταράχτηκε. Έτσι για παράδειγμα γνωστοποιήθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιτρέψει ωράριο εργασίας 12 ωρών με στόχο την αναζωπύρωση της οικονομίας και φυσικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«No border, no nation, stop deportation!» («Κανένα σύνορο, κανένα έθνος, να σταματήσει η απέλαση») είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι διαδηλωτές στην πλατεία Μπάλχαους όπου βρίσκονται η καγκελαρία και το προεδρικό μέγαρο. Αντιδρούν πρωτίστως στη συνεργασία της ΕΕ με τη Λιβύη και στις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φτάνουν εκεί. Ένα από τα πανό όμως στρέφεται και κατά του νέου καγκελάριου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, κλείνοντας τη βαλκανική οδό. Στη διαδήλωση ήταν και η Φάικα Ελ-Ναγκάσι των Πρασίνων. «Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε συλλαλητήρια και σήμερα αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ ακριβώς μπροστά στην καγκελαρία».

Το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου προγραμματίζεται μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο καλούν εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές.

image