«Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα παραιτηθεί, η Κομισιόν δεν ζήτησε δημοψήφισμα και αυτοί που το επέλεξαν πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες. Ήταν στα χέρια του Βρετανικού λαού να αποφασίσει, αποφάσισε και τώρα υπάρχουν συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με τα όσα θα ακολουθήσουν της απόφασης των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ads

Όπως είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς «η Κομισιόν είναι ο φύλακας των συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού συμφέροντος, έχουμε μια ατζέντα πολιτικών με την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και την διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, τη μία μετά την άλλη».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση και καμία διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Βρετανίας, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άτυπη διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, πριν η τελευταία επικαλεστεί το Άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση χωρών από την ΕΕ.

Ads

«Ένα θέμα είναι ξεκάθαρο: πριν η Μεγάλη Βρετανία υποβάλει το σχετικό αίτημα, δεν θα υπάρξει καμία άτυπη συζήτηση για τον οδικό χάρτη της αποχώρησής της», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Μόνον όταν η Μ. Βρετανία θα υποβάλει επισήμως το αίτημά της, σύμφωνα με το Άρθρο 50, θα αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σκιαγραφεί τη διαδικασία που θα οδηγήσει στη συμφωνία εξόδου».