Aύριο Τρίτη,  συγκαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που θα αποτιμήσει τις επιπτώσεις των παροχών της κυβέρνησης στο ελληνικό πρόγραμμα και το εάν μπορεί να ξεπαγώσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ads

Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί η έκθεση των εκπροσώπων των θεσμών για το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους – μια έκθεση που ζήτησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παράλληλα με την απαίτησή του να παγώσει η, ήδη αποφασισμένη από το Eurogroup,  έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης του χρέους.

Η προκαταρκτική έκθεση των θεσμών που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τον ESM διατύπωνε ανησυχίες ότι τα μέτρα των 617 εκατομμυρίων ευρώ μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ωστόσο δεν επηρεάζουν όπως φαίνεται τα έτη 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασής τους.

«Τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση -ειδικά αυτά για τις συντάξεις- εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο», ανέφερε η προκαταρκτική έκθεση, όπως τουλάχιστον είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ESM.

Ads

Τόσο ο επικεφαλής του ESM, ωστόσο, Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις, με δηλώσεις τους το τελευταίο διήμερο αναγνώρισαν ότι το επίδομα προς τους συνταξιούχους δεν επηρεάζει ουσιαστικά τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν ότι, με βάση και τα μηνύματα αυτά, η συνεδρίαση του  ΕuroWorkingGroup θα έχει θετική έκβαση για την Ελλάδα, ενώ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δείχνουν ως πιθανότερο σενάριο να τεθεί ως προϋπόθεση η «εφ΄άπαξ» καταβολή του βοηθήματος – δηλαδή, η μη παγίωσή του και τα επόμενα χρόνια – προκειμένου να επέλθει απεμπλοκή στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

H συνεδρίαση θα ξεκινήσεις στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ.