Κατά τα διεθνή think tanks και τους πολιτικούς αναλυτές, η εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης δεν θα είναι εκείνη της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, αλλά οι γαλλικές προεδρικές κάλπες της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαίου.

Ads

Η επέλαση του λαϊκιστικού, ο κίνδυνος μετατόπισης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης στην άκρα δεξιά και η ευθεία απειλή αποχώρησής της από το ευρώ, συσπειρώνουν ήδη όλην την ευρωπαϊκή ηγεσία στο πλευρό του Εμμανουέλ Μακρόν, του κεντρώου υποψήφιου που με βάση τις δημοσκοπήσεις φέρεται να αποτελεί το ισχυρό αντίβαρο κόντρα στην Μαρίν Λεπέν.

Οταν όμως μεταξύ εκείνων που συσπειρώνονται και στηρίζουν Μακρόν είναι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τότε ίσως ο φέρλεπις υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας να έχει λόγους να ανησυχεί σοβαρά. Ή άλλως, όσες φορές μέχρι σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πήρε ανοιχτά θέση στις ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις και τα κρίσιμα δημοψηφίσματα το μόνο που κατάφερε ήταν να θριαμβεύσει η άλλη πλευρά.

Στην Ιταλία

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που, παραμονές του ιταλικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση τασσόταν ανοιχτά υπέρ του «ναι» και του τότε πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ads

«Ο Ρέντσι φέρνει σε πέρας ή προσπαθεί να φέρει σε πέρας συνταγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να πω ότι τον σέβομαι πολύ…  Εάν ήμουν Ιταλός θα ψήφιζα ναι», είχε πει τότε στην Corriere della Sera. Ατυχώς όμως, και για τον Σόιμπλε και κυρίως για τον Ρέντσι, μόλις το 40,39% των ιταλών ψήφισε «ναι» και το «όχι» θριάμβευσε με 59,12%. Μάλιστα πολλοί ήταν τότε που επισήμαναν πως η παρέμβαση του Σόιμπλε μάλλον κακό έκανε στον Ρέντσι καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής εκτός γερμανικών συνόρων.

Στη Βρετανία

Ανάλογη θέση είχε πάρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πέρσι το καλοκαίρι, πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Είχε φθάσει μάλιστα στο σημείο να απειλήσει ανοιχτά τους βρετανούς ότι εάν ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης θα υποστούν συνέπειες. «Μια ψήφος υπέρ της “εξόδου” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί… για να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία…. Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας ξεκινά», δήλωνε τότε. Η απειλές του ξανά δεν έπιασαν τόπο, ενδεχομένως και να εξόργισαν πολλούς, και οι βρετανοί ψήφισαν με ποσοστό 51,9% υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην Ελλάδα

Εξίσου κατηγορηματικός και σκληρός είχε σταθεί κι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, το καλοκαίρι του 2015, και στο ελληνικό δημοψήφισμα. «Είναι επιλογή των Ελλήνων να μην θέλουν να συνεχίσουν εντός ευρωζώνης». Παρά την απειλή, και τότε το «Οχι» επικράτησε στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,3%.

Στη Γαλλία

Χθες, ήρθε η σειρά του Εμμανουέλ Μακρόν να λάβει τις… πολιτικές ευλογίες και τη στήριξη Σόιμπλε: «Εάν ήμουν γάλλος», είπε, «πιθανόν να ψήφιζα Μακρόν. Ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία». Το κατά πόσο η «γοητεία» αυτή του γάλλου υποψηφίου προέδρου θα επικρατήσει της παραδοσιακής… κατάρας Σόιμπλε θα φανεί σύντομα  – στις κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την άλλη Κυριακή, 23 Απριλίου….