Οι παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την AstraZeneca θα καθυστερήσουν αρκετά, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή.

Ads

«Οι αρχικές ποσότητες εμβολίων θα είναι μικρότερες από αυτό που αναμενόταν, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού. Θα εφοδιάσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ε.Ε., καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μας», αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση της εταιρείας προς την Κομισιόν, με την AstraZeneca βέβαια, να μην αναφέρει ποιος ήταν ο αρχικός στόχος.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται μάλιστα, σε μια στιγμή που η Ε.Ε. ζητά εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων από την Pfizer, που σε πολλές περιπτώσεις χωρών φτάνουν ακόμη και το 50% των δόσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου αυτού στις 29 Ιανουαρίου και πολλές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – είχαν στηρίξει σημαντικό μέρος της εμβολιαστικής εκστρατείας τους σε αυτό το εμβόλιο, που είναι φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.

Ads

Παρά λοιπόν το γεγονός πως, η Ε.Ε. περιμένει 100 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, θεωρείται δεδομένο πως η εταιρεία, δεν θα καταφέρει να παραδώσει τις συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων σε αυτό το χρονικό διάστημα.