Συνεχίζονται κανονικά, με διαφορετικές συστάσεις ανά χώρα, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, μέχρι την Παρασκευή, θα αποφασιστεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με το συγκεκριμένο σκεύασμα, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ads

Την Τετάρτη, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων  , στην οποία αναφερόταν πως το εμβόλιο της Astra «συνδέεται σπάνια με θρόμβωση, όμως τα οφέλη είναι περισσότερα», οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. συνεδρίασαν, αλλά δεν κατάφεραν, να συμφωνήσουν σε κοινή πρακτική.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των «27», δεν μπόρεσαν να χαράξουν κοινή γραμμή και να απαντήσουν το βασικό ερώτημα εάν οι χώρες θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του EMA ή θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca ως προληπτικό μέτρο.

«Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ανάγκες τους», ανέφερε σχετικά, ο κ. Σκουτέλης.

Ads

Σημειώνεται ότι, το εμβόλιο έχει περιοριστεί σε ηλικιωμένους πληθυσμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, και η Φινλανδία, ενώ η Δανία έχει αναστείλει τη χρήση της εντελώς.

Επίσης, το Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δίνει το εμβόλιο αυτό σε άτομα κάτω των 55 για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Παράλληλα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε άτομα άνω των 60 ετών, αν και οποιοσδήποτε νεότερος που έχει ήδη λάβει μια πρώτη δόση θα λάβεικαιτη δεύτερη. Η Ισπανία γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο θα περιοριστεί σε άτομα ηλικίας από 60 έως 64 ετών, εν αναμονή της επανεξέτασης για άτομα άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας, Στέλλη Κυριακίδη, επισήμανε πως «είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια».

«Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις» συμπλήρωσε η κυρία Κυριακίδη, για να προσθέσει πως οι αποφάσεις «πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».