Για κάποιον ο οποίος είναι υπεύθυνος για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία και βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική πολυετούς φυλάκισης, ο Antoine Deltour είναι εξαιρετικά ήρεμος.

Ads

Ο πρώην εργαζόμενος στην ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers, παραδέχεται απλά ότι «ανησυχεί πολύ» για την πιθανότητα να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Η δίκη του Γάλλου Antoine Deltour αρχίζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Deltour, πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο των LuxLeaks, που έφερε στο φως τις αποκαλύψεις για τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ Λουξεμβούργου και πολυεθνικών εταιρειών, κατηγορείται για τη διαρροή 28.000 εγγράφων και απειλείται με ποινή φυλάκισης έως 10 ετών.

Ads

Ο Deltour κατηγορείται για κλοπή, παραβίαση των νόμων του Μεγάλου Δουκάτου περί επαγγελματικού απορρήτου και παράνομη πρόσβαση σε βάση δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δίωξη κατά του whistleblower των LuxLeaks

Whistleblower: Είμαι τυχερή που είμαι ζωντανή

Τι αποκάλυψαν τα έγγραφα;

Ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου είχαν βοηθήσει 340 μεγάλες επιχειρήσεις να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που καταβάλλουν, σε ορισμένες περιπτώσεις να πέσουν στο 1% ή, και ακόμη χαμηλότερα.

Το σκάνδαλο φοροαποφυγής οδήγησε την ΕΕ σε αλλαγή νομοθεσίας και πολλοί πολιτικοί σε όλο τον κόσμο καταδίκασαν αυτές τις πρακτικές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Deltour δικάζεται.

Την καταγγελία στον εισαγγελέα του Λουξεμβούργου, ο οποίος και άσκησε την ποινική δίωξη, είχε κάνει η εταιρεία PwC. Ήταν Δεκέμβριος του 2014 και το όνομα του whistleblower κατά του οποίου η εισαγγελία του Λουξεμβούργου άσκησε δίωξη, δεν είχε δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

image

Ωστόσο, ο Antoine Deltour  δεν είναι μόνος. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται ακόμη δύο Γάλλοι: Ένας ακόμη πρώην υπάλληλος της PwC -το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό στο δικαστήριο – και ο δημοσιογράφος και ντοκουμενταρίστας Edouard Perrin, που έφερε την υπόθεση στη δημοσιότητα το 2012. Όλοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες.

Ο Deltour, αντίθετα με άλλους whistleblowers, όπως ο Σνόουντεν, κράτησε χαμηλό προφίλ.
«Προσπαθώ να έχω μια φυσιολογική ζωή», λέει, παρότι υποστηρικτές του κατάφεραν να οργανώσουν εκστρατεία για τη στήριξη του συγκεντρώνοντας περισσότερες από 118.000 υπογραφές και καλύπτοντας τα έξοδα της δίκης.

Ο Perrin έχει κρατήσει ακόμα χαμηλότερο προφίλ, απορρίπτοντας ακόμη και προσφορές για μία ανάλογη εκστρατεία στήριξης.

Ωστόσο, όπως έλεγε ο Deltour «Ένα μέρος της κοινής γνώμης είναι πραγματικά θυμωμένο μαζί μου. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να με δουν στη φυλακή. Δεν καταλαβαίνουν για ποιόν λόγο έκανα αυτές τις αποκαλύψεις».

«Πρόκειται για κλασική αντίδραση φορολογικού  παραδείσου», δήλωσε για τις διώξεις ο Νίκολας Σάξον, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Οι Νήσοι των Θησαυρών», με θέμα τους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους. «Όταν αποκαλύπτεται μία τέτοια υπόθεση, δεν κυνηγάς αυτόν που το έκανε, κυνηγάς αυτόν που το αποκάλυψε» σημειώνει.

Ενώ, ο William Bourdon, Γάλλος δικηγόρος ο οποίος εκπροσώπησε τον Σνόουντεν είπε για τον Deltour: «Άνοιξε τα μάτια εκατομμυρίων πολιτών… Η πράξη του είχε ως κίνητρο, χωρίς καμία αμφιβολία την προστασία του δημοσίου συμφέροντος…»