Αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ επιδίκασε γερμανικό δικαστήριο υπέρ του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, για μια βιογραφία του η οποία εκδόθηκε χωρίς την έγκρισή του.

Ads

«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ επιδικαστεί υπό την γερμανική νομοθεσία για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του δικαστήριο της Κολωνίας.

Ο 87χρονος σήμερα Κολ άσκησε αγωγή στον εκδοτικό όμιλο Random House και τους συγγραφείς του, Χέριμπερτ Σβαν και Τίλμαν Γενς, για τη δημοσίευση, χωρίς τη συγκατάθεσή του, 116 δηλώσεών του την περίοδο 2001-2002.

Οι δηλώσεις κυκλοφόρησαν σε μια μη εγκεκριμένη βιογραφία του Κολ, με τίτλο «Κληρονομιά: Τα πρωτόκολλα του Κολ».

Ads

Στις δηλώσεις που δημοσιεύονται στο βιβλίο, ο πρώην καγκελάριος φέρεται να κάνει περιφρονητικά σχόλια για δημόσια πρόσωπα και πολιτικούς, ανάμεσα τους για την Άγκελα Μέρκελ και την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

image

Ο Κολ είχε συνεργαστεί στενά με τον Σβαν και από το 2004 ως το 2007 εκδόθηκαν τρεις πρώτοι τόμοι με τα απομνημονεύματα του πρώην καγκελάριου, αλλά υπήρξε διαφωνία για τον τέταρτο τόμο που εκδόθηκε το 2014, χωρίς τη συγκατάθεση του Κολ.

Ο εκδοτικός οίκος και οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση εντός μηνός.