Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό. 

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι αποχωρεί γιατί θέλει να δώσει στο κόμμα των Σοσιαλιστών την ευκαιρία να κερδίσει, απέναντι στον «συντηρητισμό και τον εξτρεμισμό».

Ο Ολάντ φωτογράφισε τους Φρανσουά Φιγιόν που έλαβε το χρίσμα της κεντροδεξιάς επικρατώντας με το συντριπτικό 70% αλλά και την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας, μεταπολεμικά, που δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος πήρε την απόφαση αυτή ενώ η δημοτικότητά του κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του βρίσκεται σε τεράστια κρίση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο, με τον νυν πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, να θεωρείται ο επικρατέστερος.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ούτε ο ίδιος Ολάντ αν έθετε υποψηφιότητα, αλλά και οποιοσδήποτε υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν εκτιμάται ότι θα φτάσει στον δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας θα είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ και ανεξάρτητος υποψήφιος, Εμανουέλ Μακρόν.