Αν και η Σύνοδος της Μπρατισλάβα προέταξε την ενότητα που οι 27 της Ευρώπης θα πρέπει να επιδείξουν για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που καλείται να διαχειριστεί η Ένωση, ενδεικτικό του τι έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βικτόρ Όρμπαν.

Ads

Ανεπιτυχή χαρακτήρισε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις συζητήσεις για το προσφυγικό.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η ομάδα του Βίζεγκραντ θα συναντηθεί στη Βιέννη στις 24 Σεπτεμβρίου και πως ο ίδιος έχει ως στόχο να «αλλάξει την αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Το «μπλοκ του Βίζεγκραντ» (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) προσήλθε άλλωστε στη Σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα με κοινή σκληρή θέση για το προσφυγικό.

Ads

Σημειώνεται πως η ουγγρική κυβέρνηση στήνει στις 2 Οκτωβρίου δημοψήφισμα στο οποίο ουσιαστικά καλεί τους Ούγγρους ψηφοφόρους να «επικυρώσουν» την αντίθεση της Ουγγαρίας στο ευρωπαϊκό σχήμα ανακατανομής προσφύγων βάσει ποσοστώσεων. Το «όχι» στο σχήμα ποσοστώσεων της Κομισιόν είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσει με ευρεία πλειοψηφία στην κάλπη.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζήτησε την αποβολή  της Ουγγαρίας από την ΕΕ, καθώς όπως, κατήγγειλε, στο θέμα του προσφυγικού παραβιάζει κατά συρροή τις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης.