Οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την ενιαία αγορά όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Brexit μειώθηκαν σε έναν βαθμό μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας παρότι η λίρα ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω έναντι άλλων νομισμάτων, όπως διαπίστωσε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Ads

Πριν από τις εκλογές η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμενόταν να σημειώσει σαρωτική νίκη–ένα αποτέλεσμα το οποίο οι δημοσκοπήσεις του Reuters προέβλεπαν ότι θα ήταν η καλύτερη δυνατή έκβαση τόσο για τη στερλίνα όσο και για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit–αλλά όσο πλησίαζε η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών τόσο έκλεινε η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις.

Τελικά οι Τόρις, το κόμμα της Μέι, απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προκαλώντας εκκλήσεις για εγκατάλειψη του σχεδίου της εξόδου από την ενιαία αγορά και για μετάθεση της έναρξης των συνομιλιών για το Brexit.

Πολλοί νέοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων κάποιοι είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στήριξαν τώρα το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα γκρεμίζοντας έτσι τις ελπίδες της Μέι για μια νίκη χωρίς αντίπαλο.

Ads

Περίπου τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα–33 από τους 49–απάντησαν ότι η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit έχει υποχωρήσει. Τρεις είπαν ότι υποχώρησε σημαντικά, ενώ οκτώ ότι δεν υπάρχει διαφορά. Πέντε ερωτηθέντες απάντησαν ότι αυξήθηκε λίγο και κανένας ότι αυξήθηκε σημαντικά.