Σε αντίθεση με την TTIP, την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που μοιάζει να έχει «παγώσει» τουλάχιστον προσωρινά, η CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά) φαίνεται πως προχωράει.

Ads

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς συμφώνησαν να εκδοθεί πριν την τελική υπογραφή, έως τις 18 Οκτωβρίου, νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση στην οποία θα αποσαφηνίζονται ορισμένα θέματα της Συμφωνίας, που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ειδικότερα η δήλωση θα καλύπτει θέματα όπως:

  • την προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης)
  • τη διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος
  • την επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους και τη λειτουργία του νέου δικαστικού θεσμού για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής του από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους
  • την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η CETA, μετά από αντιδράσεις και συντονισμένες ενέργειες κρατών – μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αποφασίστηκε να ενέχει τον χαρακτήρα συμφωνίας μικτής αρμοδιότητας και άρα να πρέπει να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Ads

Προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία στη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε.-Καναδά στις 27-28 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε να κληθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ειδικά γι αυτό το σκοπό.

Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδυτών και τον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους. Η πλήρης εφαρμογή της θα ξεκινήσει μετά την κύρωσή της από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Σχετικά με την συμφωνία για την έκδοση μιας νομικά δεσμευτικής ερμηνευτικής δήλωσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε αυτή την εξέλιξη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της απόφασης αυτής και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι λήφθηκαν υπόψη οι προβληματισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως αποτυπώθηκε και από τις τοποθετήσεις πολλών διαφορετικών κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και της Γαλλίας και της Γερμανίας.