O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία, συνιστά έναν «εκβιασμό» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα «αποδεχθεί ποτέ» τις κατηγορίες.

Ads

Στην οξύτερη μέχρι σήμερα αντίδρασή του μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την Ευρώπη «στις δικές της έγνοιες» σε περίπτωση που αυτή η διαμάχη δεν διευθετηθεί.

«Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι οι Αρμένιοι. Το αρμενικό ζήτημα χρησιμοποιείται παντού στον κόσμο ως ένα πρακτικό μέσο εκβιασμού εναντίον της Τουρκίας και άρχισαν μάλιστα να το χρησιμοποιούν κι ως ράβδο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είτε θα βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας με ισότιμο τρόπο. Είτε η Τουρκία θα σταματήσει να αποτελεί ένα φράγμα στα προβλήματα της Ευρώπης. Θα σας εγκαταλείψουμε στις δικές σας έγνοιες» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ads

Η απόφαση των Γερμανών βουλευτών «δεν έχει καμία απολύτως αξία» και δεν θα αλλάξει ούτε στο ελάχιστο την τουρκική θέση, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αφρική.

Οι βουλευτές «δεν υπολόγισαν το γεγονός ότι κινδυνεύουν να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία» σημείωσε.