Απαισιόδοξος ως προς την πιθανότητα άμεσου τερματισμού του εμπορικού «πολέμου» με τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

Ads

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, παραδέχθηκε πως «δεν είναι αισιόδοξος» σχετικά με το ενδεχόμενο επίλυσης της διαμάχης με την Ουάσιγκτον στην προσεχή συνεδρίαση των G7, στον Καναδά.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ε.Ε.

«Δεν έχω κανένα λόγο σ’ αυτό το σημείο να είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Πάμε να δούμε αν ο εμπορικός πόλεμος τελικά ξεκίνησε» έσπευσε να προσθέσει, ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τη σύνοδο των G7. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» τόνισε, επιπλέον.

Ads

Η απόφαση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με τις Βρυξέλλες να προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να απειλούν την Ουάσιγκτον με αντίμετρα.

«Τα ευρωπαϊκά αντίμετρα θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες» σχολίασε, σχετικά, ο Μοσκοβισί, εξηγώντας πως η Ε.Ε. θα αυξήσει τους φόρους σε μία σειρά εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων.

Αναμφίβολα, το «καυτό» ζήτημα των δασμών θα μονοπωλήσει τις εργασίες της τριήμερης συνόδου των επτά ισχυρότερων χωρών που θα λάβουν χώρα την προσεχή εβδομάδα στον Καναδά.