Απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Τα στοιχεία της έρευνας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην ΕΕ, σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτών της χώρας.

Ads

Στο ελληνικό τμήμα της έρευνας συμμετείχαν 1.002 πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της επικράτειας.

Σε εθνικό επίπεδο οι Έλληνες εμφανίζονται να μην εμπιστεύονται κανέναν από τους θεσμούς, οι οποίοι σε αξιολογική σειρά είναι οι εξής: πολιτικά κόμματα (EL 92% EU28: 78%), Βουλή των Ελλήνων (EL: 83% ΕU28: 64% αντίστοιχη εθνική Βουλή), η ελληνική κυβέρνηση (EL: 82% EU28: 66% αντίστοιχη εθνική κυβέρνηση), οι περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές (EL: 82% ΕU28: 51%).

Δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα για την τηλεόραση (EL 80% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας EU28: 47%), τον γραπτό Τύπο (ΕL: 65% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας, EU28: 50%) και το ραδιόφωνο (EL: 61%, 2ο υψηλότερο ποσοστό μετά της Τουρκίας 66%, EU28: 36%). Πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το Διαδίκτυο, καθώς τείνουν να το εμπιστεύονται περισσότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαίων (EL: 43% ΕU28: 35%) αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται δυσπιστία (EL: 51% Eu28: 55%).

Ads

Ως προς την εικόνα για την ΕΕ, προκύπτει ότι οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης. Ανήσυχοι για την πορεία της ΕΕ είναι 7 στους 10 Έλληνες πολίτες εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει πάρει λάθος δρόμο.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ