Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στέλεχος του Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι ο νέος πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, διαδεχόμενος τον Μάρτιν Σουλτς. 

Ads

Ο Ταγιάνι επικράτησε του Τζιάνι Πιτέλα, υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών, στην τελευταία ψηφοφορία (351 έναντι 282), η οποία εξελίχθηκε σε μια ιταλική υπόθεση, λόγω του ότι και οι δύο υποψήφιοι ήταν Ιταλοί. 

Εκτός από την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου έχουμε μια ακόμη αλλαγή, που αφορά στο τέλος της συγκυβέρνησης Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών «αλά γερμανικά». Η συνεργασία των δύο κόμματών τερματίζεται και πλέον στο ευρωκοινοβούλιο θα υπάρχει μείζων αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Συντηρητικοί αναλαμβάνουν την προεδρία και στα τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο. 

Ads

Ποιος είναι όμως ο Αντόνιο Ταγιάνι;

Πρόκειται για έναν μετριοπαθή πολιτικό, που έχει γνώση των ανησυχιών του Νότου και παρότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν αρέσκεται στις πολιτικές της λιτότητας. Για την Ελλάδα έχει εκφραστεί επανειλημμένα θετικά, εκφράζοντας τη στήριξή του σε αρκετές περιπτώσεις.

Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να έχει μάθει και αρχαία ελληνικά, καθώς τα δίδασκε η μητέρα του, ενώ στο παρελθόν έχει δηλώσει πως η Ευρώπη οφείλει την ύπαρξή της στον ελληνικό πολιτισμό. 

Ο 63χρονος νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάστηκε ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας ενώ για χρόνια υπήρξε δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης «Rai» και της εφημερίδας «Il Giornale». 

Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1994 με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και εκπρόσωπος Τύπου για ένα χρόνο. Από το 1994 έως το 2004 διετέλεσε μέλος του ευρωκοινοβουλίου, στα έδρανα του οποίου επέστρεψε το 2014.

Κατά τη θητεία στους Βρυξέλλες έχει αναλάβει Επίτροπος Μεταφορών (2008 – 2010) και Βιομηχανίας – Επιχειρηματικότητας (2010 -2014), ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το 2001 είχε διεκδικήσει τη δημαρχία της Ρώμης, όμως έχασε από τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Βάλτερ Βελτρόνι.