Σκιά στις σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ απειλεί να βάλει η υπόθεση των παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς το Βερολίνο δεν δείχνει απόλυτα ικανοποιημένο από τις εξηγήσεις της Ουάσιγκτον για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ. Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία. Η κλήση έρχεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του διέψευσε διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τις πληροφορίες. Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε μη δεσμευτικό ψήφισμα ώστε να ανασταλεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ για ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων του SWIFT (του συστήματος διασυνοριακών τραπεζικών συναλλαγών), διαμαρτυρόμενο για τις πρακτικές της NSA.

Ads

 
Ο υπηρεσιακός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε θα ζητήσει από τον αμερικανό πρέσβη Τζον Έμερσον απάντηση για το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη το βράδυ περί παρακολούθησης των επικοινωνιών της κ. Μέρκελ από αμερικανικής πλευράς, σημείωσαν πηγές της γερμανικής διπλωματίας στον γερμανικό ιστότοπο Spiegel Online. Η συνάντηση των κ.κ. Βεστερβέλε και Έμερσον θα λάβει χώρα την Πέμπτη το απόγευμα. Ο αμερικανός πρεσβευτής βρίσκεται στο Βερολίνο μόλις από τον Αύγουστο.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γκίντο Βεστερβέλε θα ξεκαθαρίσει στον πρέσβη των ΗΠΑ ότι η γερμανική κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει το γεγονός και είναι έντονα οργισμένη από την παρακολούθηση ενός «στενού συμμάχου και εταίρου» από αμερικανικής πλευράς.
 
Το τηλεφώνημα
 
Το ζήτημα της παρακολούθησης του προσωπικού τηλεφώνου της Μέρκελ συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την οποία έλαβε τη διαβεβαίωση πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθούν την επικοινωνία της». Κατά το οργισμένο τηλεφώνημα  η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε αυτή την πρακτική ως «απαράδεκτη».
 
Παρότι, όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος, διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, αρνήθηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν την Ανγκελα Μέρκελ, στη σχετική ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία ζητούσε άμεσες και κατανοητές εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον και έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ δύο συμμάχων και στενών φίλων».
 
Υπενθυμίζεται ότι μερικούς μήνες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, είχε διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ότι η NSA δεν παρακολουθεί απλούς πολίτες.


 
Ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο
 
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε μη δεσμευτικό ψήφισμα να ανασταλεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ για ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων του SWIFT (του συστήματος διασυνοριακών τραπεζικών συναλλαγών), διαμαρτυρόμενο μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών στην Ευρώπη από την αμερικανική NSA.
 
Η Ευρωβουλή ενέκρινε με 280 υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές το μη δεσμευτικό ψήφισμα, που ζητά να ανασταλεί η συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την πρόσβαση στα δεδομένα του SWIFT (εδρεύει στο Βέλγιο) τουλάχιστον μέχρι να δοθούν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων.
 
Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, καθώς η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων από το Συμβούλιο, δηλαδή τις κυβερνήσεις των «28». Ωστόσο, έχει σημαντικό πολιτικό βάρος – δεδομένου μάλιστα ότι και το 2010 είχε απορρίψει αρχικά τη μόνιμη συμφωνία για το SWIFT, μέχρι να πάρει διασφαλίσεις για ισχυρότερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών.
 
Η εν λόγω συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ, το TFPT, διέπει την ανταλλαγή στοιχείων συναλλαγών που γίνονται μέσω του SWIFT και στοχεύει στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αλλά και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. «Πρόγονος» του TFTP ήταν προσωρινή συμφωνία που είχε κυρωθεί την επαύριο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
 
Η επίτροπος Δικαιοσύνης Σεσίλια Μάλστρομ ανέφερε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις ότι το TFTP παραβιάστηκε» σε σχέση με τις δικλείδες ασφαλείας για την ανταλλαγή δεδομένων, «αλλά ακόμη περιμένουμε πρόσθετες γραπτές διαβεβαιώσεις που η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ».
 
Στην ψηφοφορία στην Ευρωβουλή, ευρωβουλευτές κομμάτων του κέντρου, της κεντροαριστεράς και της αριστεράς υπερψήφισαν την έκκληση για αναστολή της συμφωνίας μέχρι να δοθούν εξηγήσεις. Οι αντίθετοι στο ψήφισμα υποστηρίζουν πως πάγωμα του TFTP θα αδρανοποιήσει ένα σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης των διεθνών δικτύων τρομοκρατίας.