Το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου ήταν το τελευταίο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς μετά από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ads

«Εφαρμόσαμε μία αξιόπιστη οικονομική πολιτική που παρήγαγε μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ οποιαδήποτε άλλη. Δεν είναι εύκολο να παίρνεις αποφάσεις που είναι απαραίτητες, αλλά μη δημοφιλείς. Όμως, δεν είναι καλύτερο να μην τις πάρεις», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup και πρόσθεσε:

«Πετύχαμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση (…). Καταφέραμε τα οκτώ χρόνια της κρίσης να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ ενάντια σε πολλές προσδοκίες. Επομένως, όσον αφορά εμένα πρόκειται για ένα αρκετά καλό τέλος. Δεν μου είναι εύκολο που αποχωρώ, όμως οκτώ χρόνια είναι αρκετά, είναι μια καλή στιγμή για να αναλάβω άλλα καθήκοντα».

Το συμβολικό δώρο

Τα μέλη του Eurogroup ετοιμάσαν ένα συμβολικό δώρο στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Πριν πάρουν θέσεις για να ξεκινήσει η συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης υπέγραψαν μία σημαία της ΕΕ, την οποία και παρέδωσαν στον Σόιμπλε.

Ads

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έχασε ευκαιρία να αστειευτεί όταν έπιασε τον μαρκαδόρο, καθώς παρατήρησε ότι ο ίδιος- ως επικεφαλής του Eurogroup προφανώς- θα πρέπει να υπογράψει στο κέντρο της σημαίας. «Τίποτε δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο», έγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην μεγάλη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον Σόιμπλε.

Το «αντίο» από τους υπ. Οικονομικών

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να αποχαιρετήσουν και να ευχαριστήσουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ έδωσε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ όπου δέσποζε το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού αντί των συνηθισμένων γεφυρών και αψιδωτών πυλών.

Μιλώντας στη γερμανική γλώσσα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ευχαρίστησε τον «φίλο» του καθώς «διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στο Eurogroup, όπως επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γαλλογερμανική φιλία».

«Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, επίσης σε πολιτικό επίπεδο και το γεγονός ότι, αν αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά, πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ. «Είτε συμφωνούσατε είτε διαφωνούσατε με τον Σόιμπλε ένα είναι βέβαιο: άφησε το αποτύπωμά του στο Eurogroup» δήλωσε ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, που είναι πλέον ο παλαιότερος υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Oικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» του δράση, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό. Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες» ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή.

Πρώτη συζήτηση για το μέλλον του ESM

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η σημερινή, πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις αρχές: στο ρόλο που θα έχει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στη διακυβέρνηση του ESM και τη διασύνδεσή του με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης. Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε αυτήν την πρώτη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι στο μέλλον η εμπλοκή του ΔΝΤ θα «μικρύνει» και θα «εξαφανιστεί», καθώς ο ρόλος του ESM σε ενδεχόμενα προγράμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δε θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

Παραμένει πρόεδρος μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο Ντάισελμπλουμ

Τέλος, την απόφαση του Eurogroup να παραμείνει στην θέση του επικεφαλής του θεσμού μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε ότι παρ’ όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δε θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, γνωστοποίησε στα μέλη του Eurogroup την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, κάτι που έκαναν ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.