Ήταν η 14η μεγάλη κινητοποίηση απέναντι στον νόμο που αλλάζει τους κανόνες στην αγορά εργασίας. Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν και σήμερα στους δρόμους του Παρισιού κι άλλων μεγάλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στα εργασιακά τους που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ερχόμενοι όμως αντιμέτωποι με την αστυνομία. Σοβαρά ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα και είχαν ως αποτέλεσμα 12 τραυματίες και 12 συλλήψεις.

Ads

Ο επίμαχος νόμος, που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι, μετά από πολλούς μήνες έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης, ευνοεί τους εργοδότες καθώς κάνει πιο ευέλικτα τα εργασιακά, σε μια χώρα όπου η ανεργία αγγίζει το 10%.

Στη διαδήλωση του Παρισιού ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια καθώς οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Επτά διαδηλωτές και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και 12 συλλήψεις.

Στη Νάντη και τη Ρεν, δύο πόλεις της δυτικής Γαλλίας, σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Στο Μπελφόρ, στα ανατολικά, η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε διαδήλωση των εργαζομένων του ομίλου Alstom που ζητούν να μην κλείσει το τοπικό εργοστάσιο, το «λίκνο» της εμβληματικής υπερταχείας TGV. Η διεύθυνση επιθυμεί να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες μονάδες.

Ads

Η κινητοποίηση της Πέμπτης είχε προαναγγελθεί ως η τελευταία ενάντια στον νόμο για τις εργασιακές σχέσεις.

Δείτε το βίντεο: