Ο Μπέμπε Γκρίλο, επικεφαλής του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία με ένα αντιμεταναστευτικό παραλήρημα, υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο για επανεμφάνιση ασθενειών, ως φορείς των οποίων λειτουργούν οι μετανάστες.

Ads

«Φυματίωση; Όχι ευχαριστώ; Εάν θέλουμε να εισάγουμε τη φυματίωση, ας την εισάγουμε! Αλλά στο φως του ήλιου», αναφέρει και συνεχίζει: «όταν οι παππούδες μας έφταναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις έβλεπαν το Άγαλμα της Ελευθερίας, τους έβαζαν αμέσως σε καραντίνα στο Έλις Άιλαντ». «Για την φυματίωση δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει με αποτελεσματικό τρόπο τους ενήλικες, μεταδίδεται από τον αέρα και για την θεραπεία της χρειάζονται χρόνια», προσθέτει.

Το παραλήρημα του Γκρίλο αναμένεται να προκαλέσει νέα αντιπαράθεση στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων που αποτέλεσε και την έκπληξη των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων (βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία και ευρωεκλογές) συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά που το ανέδειξαν σε σημαντική πολιτική δύναμη της Ιταλίας.

Ένα ακόμη εσωτερικό ρήγμα είχε προκληθεί όταν ο Γκρίλο είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του «αδικήματος της λαθρομετανάστευσης», ενώ οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι στο Κίνημά του υιοθέτησαν την ακριβώς αντίθετη άποψη. Επίσης αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος προκλήθηκαν λόγω της συνεργασίας στο ευρωκοινοβούλιο με τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατ και το UKIP.

Ads