Η ιταλική αστυνομία συγκρούστηκε το Σάββατο στο Μιλάνο με αριστερούς διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν περιοχή στην οποία πραγματοποιείται πολιτική πρωτοβουλία ακροδεξιάς οργάνωσης, προκειμένου να την εμποδίσουν. 

Ads

Οι διαδηλωτές είχαν μαζί τους και φουσκωτές λέμβους, ως σύμβολο για τους μετανάστες που έχασαν την ζωή τους στην Μεσόγειο. 

Παράλληλα, στην Ρώμη, πάνω από 100.000 άτομα, σύμφωνα με τους οργανωτές, πήραν μέρος σε πορεία κατά της αναβίωσης του φασισμού που διοργάνωσε η Εθνική Ένωση Παρτιζάνων Ιταλίας, υπό το σύνθημα «ποτέ πια φασισμός».

Το ζήτημα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τη γειτονική Ιταλία, όπου το φάντασμα του παρελθόντος της, επανεμφανίζεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα. 

Ads

image

Στην κινητοποίηση κατά του φασισμού συμμετείχαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι και οι πρόεδροι βουλής και γερουσίας Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσσο, υποψήφιοι της αριστερής δύναμης «Ελεύθεροι και Ίσοι».

Στο Μιλάνο, πραγματοποιήθηκε ομιλία του γραμματέα της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σύμμαχου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις εκλογές της 4ης Μαρτίου αλλά και του επικεφαλής του νεοφασιστικού κινήματος CasaPound και πάλι υπό τις αντιδράσεις των αντιφασιστών. 

Ένταση και στο Παλέρμο της Σικελίας όπου θα μιλήσει ο αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης Forza Nuova, ο Ρομπέρτο Φιόρε ενώ παράλληλα διαδηλώνουν μέλη του ακροαριστερού κινήματος Potere al popolo (η εξουσία στον λαό).

image

image

image

image

image