Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ιταλία μια εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου και λίγες εβδομάδες μετά το φονικό στη Ματσεράτα, όπου ένας ακροδεξιός τραυμάτισε με σφαίρες έξι Αφρικανούς μετά τον φόνο μιας νεαρής τοξικομανούς. 

Ads

Φασιστικές οργανώσεις και κόμματα οργανώνουν συγκεντρώσεις με ξενοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα ενώ συχνές είναι οι επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Την ίδια ώρα χιλιάδες αντιφασίστες οργανώνουν αντισυγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση στη Ρώμη, οργανωμένη από την Εθνική Ένωση Παρτιζάνων Ιταλίας, πραγματοποιείται εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού υπό το σύνθημα «ποτέ πια φασισμός». 

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ηγείται του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, αναμένεται στην πορεία, δίπλα στα μεγάλα ιταλικά συνδικάτα.

Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα για να επιτηρήσουν συνολικά δύο πορείες και τρεις συγκεντρώσεις «καθιστικής διαμαρτυρίας».

Ίδιο θα είναι το σκηνικό και στο Μιλάνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, ακόμη και στο Παλέρμο της Σικελίας. 

Στο Παλέρμο της Σικελίας, θα διαδηλώσει το απόγευμα ο αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης Forza Nuova, ο Ρομπέρτο Φιόρε, για να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση εναντίον ενός τοπικού στελέχους του κινήματός του. 

Δύο ώρες νωρίτερα, σε άλλη συνοικία του Παλέρμο, θα διαδηλώσουν μέλη του ακροαριστερού κινήματος Potere al popolo (η εξουσία στον λαό).

Στο Μιλάνο, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι θα διαδηλώσει επίσης. Αυτό το ακροδεξιό κόμμα έχει συμμαχήσει με τη δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως και το Fratelli d’Italia. 

Την ίδια ώρα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας ο επικεφαλής του νεοφασιστικού κινήματος CasaPound θα προσπαθήσει επίσης να τραβήξει πάνω του τους προβολείς.