Μαδρίτη και Λισαβόνα αντέδρασαν στις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση “βρέθηκε απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων, με πρωταγωνιστές του Ισπανούς και του Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο”.

Ads

Υπενθυμίζεται πως οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που υποστήριξαν και προώθησαν προγράμματα λιτότητας προκαλώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια, είχαν κρατήσει πολύ σκληρή στάση από την αρχή της διαπραγμάτευσης ενώ επιχείρησαν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μπλοκάρουν και τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί και αποτέλεσε το τελικό κείμενο του Eurogroup. Και στις δύο χώρες το φθινόπωρο θα διεξαχθούν εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση Ραχόι φέρεται να χάνει από τους Podemos που βρίσκονται στην πρώτη θέση, ενώ και η κυβέρνηση Κοέλιο βρίσκεται πίσω από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές.

Σημειώνεται πως ο Ραχόι ήταν και ο μόνος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας που επισκέφτηκε τον Αντώνη Σαμαρά προεκλογικά εκφράζοντας την υποστήριξή του. Αντίστοιχα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρευρεθεί ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Podemos εμφανίζονται να προηγούνται με διαφορά πάνω από επτά μονάδων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι Ραχόι και Κοέλιο έστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις αναφορές Τσιπρα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Απάντηση της κυβέρνησης σε Ραχόι – Κοέλιο: Δεν αναζητούμε εχθρούς, μόνο λύσεις

Ο Ραχόι  μιλώντας σε κομματική εκδήλωση ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους. «Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει», είπε. Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μένδεθ δε Βίγκο, προέβη σε δημόσιες δηλώσεις, κατά τις οποίες διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό». «Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσους Κοέλιο «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες» -όπως τις χαρακτήρισε- κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του.  «Σίγουρα υπήρχαν πολλές χώρες που ανησυχούσαν πολύ περισσότερο με τους όρους της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα από την πορτογαλική κυβέρνηση», δήλωσε ο Κοέλιο και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω εδώ την ευχή μου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να αντεπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία, που είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την ΕΕ».

Σχόλιο από πηγή της Κομισιόν

«Σε αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσάζοντα και όχι να διχάζει» υπογράμμισε, από την πλευρά της, μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πιστεύω ότι η Κομισιόν θα προβεί σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του κ. Τσίπρα «ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει» προσέθεσε η ίδια πηγή.