Ο Δήμαρχος της Ρώμης, Ινάτσιο Μαρίνο, αρνήθηκε να ακυρώσει την εγγραφή στα μητρώα του Δήμου συνολικά 16 γάμων ομόφυλων ζευγαριών που έγιναν στο εξωτερικό, μη εφαρμόζοντας απόφαση που είχε στείλει στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές της Ιταλίας το υπουργείο Εσωτερικών. 

Ads

Ειδικότερα, ο Ινάτσιο Μαρίνο καταχώρησε στα μητρώα τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών που τελέστηκαν στην Ισπανία και το Βέλγιο, μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην γειτονική χώρα, όπου οι γάμοι ομοφυλόφιλων απαγορεύονται.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας είχε ζητήσει να διαγραφούν από τα μητρώα γάμων όλα τα ομόφυλα ζευγάρια.  Ωστόσο ο Ινάτσιο Μαρίνο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση βασιζόμενος σε μια δικαστική απόφαση του περασμένου Απριλίου σύμφωνα με την οποία οι γάμοι που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό «δεν μπορούν να καταχωρηθούν (στα μητρώα) εάν είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη». «Δεν βλέπω τι κίνδυνο θα μπορούσε να φέρει ένα αγαπημένο ζευγάρι, που επισημοποίησε αυτή την αγάπη», ανέφερε.

Ο Μαρίνο πρόσθεσε ότι η πιθανή άρνησή του να εγγράψει στα μητρώα του δήμου της Ρώμης γάμους ατόμων του ιδίου φύλου που τελέστηκαν στο εξωτερικό «θα ήταν παράνομη και αθέμιτη ενέργεια που είναι αντίθετη προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σημειώνεται πως η εντολή του υπουργείου Εσωτερικών έχει προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, όπως για παράδειγμα στη Νάπολη όπου η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να παρακάμψει την οδηγία.

Ads