Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ζητώντας «ασφαλή διέλευση» ώστε να σταματήσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Ads

Με κεντρικό σύνθημα #safepassage now! («ασφαλής διέλευση τώρα»), οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου, που αποτελεί και το διοικητικό κέντρο της ΕΕ, φορώντας σωσίβια ή θερμαντικές κουβέρτες και καταγγέλλοντας της στάση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Οι βελγικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κινητοποίηση #safepassage now εξηγούν στην ιστοσελίδα τους στο Ιντερνετ ότι ζητούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν δράση για το άνοιγμα ασφαλών περασμάτων για όσους αναζητούν προστασία, για να μην υπάρξουν «άλλοι νεκροί στα σύνορά μας».

Αντίστοιχες διαδηλώσεις οργανώθηκαν και στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Ούτε χώρες, ούτε σύνορα», «είμαστε όλοι άνθρωποι», ήταν μερικά από τα κεντρικά συνθήματα των κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, τοπικές οργανώσεις, κόμματα της αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ads

Στην Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας. Πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες, ενώ αναρτήθηκε και ένα πανό στην είσοδο του κτιρίου που έγραφε: «Ανοιχτά Σύνορα» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. «Ανοιχτή δίοδος για όλους τους πρόσφυγες/stop wars, safe passages», έγραφε ένα άλλο πανό, ενώ ακούστηκαν συνθήματα υπέρ των προσφύγων και κατά της ΕΕ και των κλειστών συνόρων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?’http’:’https’;if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+”://platform.twitter.com/widgets.js”;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,”script”,”twitter-wjs”);