Πάνω από 46 εκατομμύρια Iταλοί καλούνται να ψηφίσουν, σήμερα, για την ανανέωση της Bουλής και της Γερουσίας. Πρόκειται να εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Iταλών. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 11 το βράδυ.

Ads

Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν 200.000 εκλογικά ψηφοδέλτια.

Παρά την παραδοσιακή χθεσινή «ημέρα της σιωπής», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, (ο οποίος μετέβη για τουριστική επίσκεψη στην Νάπολη με τη σύντροφό του), συνομιλώντας με κατοίκους, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης της Φόρτσα Ιτάλια, με μια μόνον κλίμακα, στο 23%.

Ads

Στελέχη των Πέντε Αστέρων, επίσης, αποφάσισαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και με τους υποψήφιους υπουργούς που οι «πεντάστεροι» παρουσίασαν την Πέμπτη.

image

Μεγάλο μέρος, τέλος, των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι το τελικό ποσοστό των πολιτών που, τελικά, θα επιλέξει την αποχή.