Τρεις ημέρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή του από αυτήν, η εκστρατεία για το δημοψήφισμα μπήκε σήμερα στην τελευταία ευθεία, με της χρηματοοικονομικές αγορές να στοιχηματίζουν στην παραμονή, μετά τον φόνο της Τζο Κοξ.

Ads

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωνε σήμερα στη μέση της συνεδρίασης άνοδο πάνω από 3%, καθώς οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι ότι το Brexit μπορεί να αποφευχθεί στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Ο δείκτης FTSE-100 των κύριων μετοχών σημείωνε άνοδο 195,1 μονάδων ή 3,24% γυρω στις 14:10 (ώρα Ελλάδας), στις 6.216,19 μονάδες, κυρίως χάρη στις τραπεζικές μετοχές όπως της Royal Bank of Scotland ή της Lloyds.

Στο μεταξύ, το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) για να αποτίσει φόρο τιμής στη βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δολοφονήθηκε άγρια την Πέμπτη στην περιφέρειά της στο Μπίρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Ήταν «ένα από τα πιο λαμπρά και πιο παθιασμένα μέλη» του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον .

Ads

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του Bremain μετά τον φόνο της Κοξ. Η ισοτιμία της στερλίνας αυξήθηκε σήμερα το πρωί, καθώς η χρηματοοικονομικές αγορές έβαλαν στην άκρη, τουλάχιστον προσωρινά, τις ανησυχίες τους για ένα Brexit.